Interpellation om Finlands deltagande i EU:s återhämtningspaket

16.02.2021 kl. 14:58
Gruppanförandet hållet av ledamot Joakim Strand.

Ärade talman,

Här i Sannfinländarnas, KD:s och Liike Nyt:s interpellation upprepas, som ett ganska känslosamt mantra, att Marins regering är beredd att dra in de finländska skattebetalarna i en ond cirkel. Det låter mer rafflande än vad det är sant. Tvärtom, återhämtningspaketet är en väg ut från den onda spiral som coronavirusepidemin har förorsakat.

Den som vill fälla stimulanspaketet, borde förstå vad allt det kan leda till. Eller åtminstone måste man kunna erbjuda en annan väg som är trovärdig.

Vi vet alla att Finland är ett exportberoende land – och om vi inte får ekonomin i det coronavirusdrabbade Europa stimulerad – ja, då är det de finländska arbetstagarna som blir utan jobb och det är våra exporterande företag som drabbas. Då talar vi om vardagen i din och min hemkommun, om arbetsplatser och skatteintäkter.

Kommer det in mer eller mindre skattepengar till den gemensamma kistan varifrån välfärden ska fördelas, till skola, vård och omsorg – det är den frågan som måste ställas och det är det som står på spel.

Som svar på den skoningslösa corona(virus)krisen har Finland tillsammans med ledarna för samtliga EU-länder enats om detta återhämtningspaket. Med hjälp av paketet ska investeringar finansieras i syfte att förändra den europeiska produktionsstrukturen i en hållbarare riktning. Paketet ska ge ny tillväxt och nya jobb, men också stärka – och har redan gjort det – förtroendet för Europas ekonomi. Det här är saker som Svenska riksdagsgruppen och SFP vill betona.

 

Ärade talman,

En sak som enligt min mening inte har berörts tillräckligt är det faktum att det globalt, men också inom Europa, pågår en hård konkurrens mellan länderna. Särskilt inom globala koncerner pågår en ständig kamp om man ska etablera forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet i Finland, Italien, USA eller i Kina.

Eftersom Finland är nettobetalare är det särskilt viktigt att vi för en sådan näringspolitik som tryggar verksamhetsförutsättningarna för globala koncerners aktiviteter i Finland. I synnerhet genom att fokusera på forsknings- och innovationsprojekt på systemnivå kan vi i samma veva stärka Finlands position inom flera olika globala bolag och värdekedjor. På detta sätt kan vi även locka helt nya internationella aktörer att placera forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet i just Finland. 

Bland annat har ekonomi- och framtidsutskottet i olika sammanhang poängterat att Finland målmedvetet bör eftersträva en ledande roll i arbetet för en hållbar framtid genom att särskilt inom energi- och miljöteknik utveckla planerings-, utvecklings-, forsknings- och affärskompetensen på systemnivå.

Ärade talman,

Till april ska planerna hur Finland ska använda sin del av stimulanspaketet vara färdiga. Stimulansmiljarderna får inte användas som företagsstöd, utan satsningarna ska vara kopplade till en hållbar strukturomvandling – samma tydliga villkor gäller alla medlemsländer. Investeringarna som finansieras ska entydigt stöda den gröna omställningen.

Finland bör satsa på större helheter. Det är inte meningen att vårt program ska likna en tilläggsbudget där man reserverar medel för enskilda ofta mindre projekt. Det bör nu handla om större helheter som ger både särskilda regioner och hela ekonomin ett långvarigt lyft.

I den ensidiga och orättvisa kritiken av regeringens förhandlingsinsatser glömmer man vanligen bort att vi lyckades få ett bra resultat också för våra lantbruksnäringar.

Ingenting är naturligtvis perfekt. Och man behöver inte tycka om alla beslut som vi är med och fattar i Bryssel. Vi ska heller inte vara naiva och tro att exempelvis EU:s ledande länder Tyskland och Frankrike inte skulle ha egna intressen inblandade just i denna lösning.

Ensamt är Finland dock svagt och vi riskerar försvinna i marginalen – men som ett litet land kan vi vara en aktiv och klartänkt aktör för ett starkare och mer dynamiskt Europa. Svenska riksdagsgruppen och SFP anser – liksom de flesta ledande ekonomister – att stimulanspaketet behövs nu för att återställa det som pandemin skadat mest. Och skapa framtidstro.

Det vi också har lärt oss av denna svårhanterliga pandemi är vikten av att bygga upp en beredskap och förbereda sig för helt oväntade förhållanden – i tid.

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Gruppanförande 18.2

Gruppanförande i debatten i anledning av regeringens redogörelse om Afghanistan
19.02.2010 kl. 09:20

Gruppanförande 9.2

Gruppanförande i riksdagsdebatten i anledning av statsministerns meddelande om regeringens politik
09.02.2010 kl. 13:45

Gruppanförande i responsdebatten om statsbudgeten för år 2010

Äntligen syns det ljus i ändan av tunneln! Enligt färska uppgifter från Statistikcentralen har bruttonationalprodukten svängt till tillväxt under årets tredje kvartal. Det samma gäller åtta av Finlands tio viktigaste exportländer. Men där slutar de goda nyheterna för dagen.
14.12.2009 kl. 13:45

Statsrådets redogörelse om kommun- och servicestrukturreformen

Kommun- och servicestrukturreformen är en av de viktigaste strukturpolitiska förändringsprocesserna som detta land någonsin upplevt. Samtidigt är den ett av denna regerings viktigaste projekt. Det innebär samtidigt att denna redogörelse är av största vikt och vi måste noggrant avväga hur vi ska fortsätta och förädla denna process. De problem som uppstått i reformen måste samtidigt tas på största allvar!
24.11.2009 kl. 15:05

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25