Henriksson efterlyser tvåårigt försök med höjt hushållsavdrag

13.02.2021 kl. 10:38
Svenska folkpartiets partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson vill ha ett tvåårigt försök med utvidgat användningsområde för hushållsavdraget samt en betydande höjning av beloppet. I sitt tal på SFP:s partifullmäktige i dag lördag sade Henriksson att beloppet exempelvis kunde vara 7 500 euro.

- Jag är övertygad om att ett höjt hushållsavdrag skulle höja sysselsättningsgraden. När hushållen köper mera tjänster gynnas företagen. Den undersökning som för någon vecka sedan publicerades och enligt vilken att ett höjt hushållsavdrag inte stöder en högre sysselsättning behöver synas lite mera i sömmarna. Man har uttryckligen tittat på läget i Sverige 2007 och i Finland 2009. Det var just under finanskrisen och nu över tio år senare är läget ett annat. Undersökningar i Sverige påvisar dessutom motsatt resultat. Det är klart att ifall familjer kan anställa hjälpande händer i vardagen eller äldre kan köpa tjänster för stöd i hemmet, så är följden att fler sysselsätts och det skapas fler arbetsplatser, säger Henriksson. 


- Att tro att alla skulle köpa tjänsterna på samma sätt utan hushållsavdrag, är nog inte realistiskt. För medelinkomsttagarna har avdraget betydelse, slår Henriksson fast. 

Henriksson påpekade även den oroväckande utvecklingen av sämre kunskaper i svenska hos tjänstemän inom statsapparaten. Hon påpekade att ett stort antal tjänstemän som talar en god svenska går i pension, och att de nya som kommer in ofta har betydligt svagare kunskaper i svenska. 

- Då det andra inhemska språket i studentexamen slopades år 2004, gick det precis som vi i SFP befarade. Språkkunskaperna minskade överlag. Därtill krävs det för statliga tjänster ofta fullständiga kunskaper i finska, men enbart nöjaktiga i svenska. Språkkompetenskraven borde ses över områdesvis för att se till att lagens bokstav om rätt till service på såväl svenska som finska också i framtiden ska kunna förverkligas. Jag ser också fram emot att undervisnings- och kulturministeriet påbörjar arbetet med utredningen om att återinföra studentsvenskan, i enlighet med regeringsprogrammet, säger Henriksson.

- Kommunalvalet handlar om min och din vardag. Det handlar om att bygga vårt eget närsamhälle. Svenska folkpartiet vill att alla kommuninvånare trivs i sin hemkommun och känner sig trygga, och att servicen fungerar då man behöver den. Vi vill ha fungerande mentalvårdstjänster. Coronatiden har tärt på oss alla. Det tragiska fallet i Forsby i Helsingfors med pojken som blev misshandlad till döds efter år av mobbning visar på ett misslyckande för hela samhället. Nu behövs ordentliga satsningar på barn och ungas mentala hälsa. Därför borde också psykoterapiutbildningen liksom annan utbildning vara avgiftsfri, slår Henriksson fast.

 
Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Gruppanförande om Lissabonfördraget

10.04.2008 kl. 15:10

Regeringens proposition om godkännande av Lissabonfördraget

Lissabonfördraget stärker den Europeiska unionens dimension på flera sätt; öppenheten ökar, ett verktyg för medborgarpåverkan införs, de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna får samma status som unionens grundfördrag. Fördraget ger utan vidare unionen de verktyg som behövs för att tackla existerande och kommande utmaningar. I fördraget slås fast att unionen skall bygga på de gemensamma värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna.
10.04.2008 kl. 18:30

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30