Alla barn har rätt till en trygg skolgång

26.01.2021 kl. 16:22
Många grova fall av mobbning och våld bland unga har uppdagats sedan hösten och detta har varit ett hett diskussionsämne.

Bland annat till följd av detta lanserade undervisnings- och kulturministeriet idag tillsammans med justitieministeriet, inrikesministeriet och social- hälsovårdsministeriet ett åtgärdsprogram för att förebygga mobbning, våld och trakasserier i skolor och läroanstalter.

 
- Mobbning är som ett ogräs som ställer det till stora bekymmer  om man inte vårdar det. Tyvärr har mobbningen på flera nivåer rotat sig i samhället och skapar även mycket psykisk ohälsa. Det berör alla åldrar men speciellt utsatta är barn i skolåldern, och allt oftare äger mobbningen rum på nätet. Här krävs ett samarbete mellan olika sektorer och myndigheter för att nå det bästa resultatet på gräsrotsnivå, säger riksdagsledamot Mikko Ollikainen, medlem i kulturutskottet.

Åtgärdsprogrammets målsättning är att garantera att varje barn och ungdom kan få en trygg skolgång utan att vara rädda för våld, marginalisering eller mobbning. I programmet strävar man att ingripa i problem redan från tidig ålder genom småbarnspedagogiken. Personal i skolor och daghem kommer att få utökat stöd i arbetet, och fokus kommer bland annat att läggas på brottslighet bland ungdomsgäng.
 
- Brottslighet bland ungdomsgäng är ett oroväckande fenomen som blivit allt vanligare. Ungdomsarbete är ett otroligt betydelsefullt förebyggande arbete och en viktig del av åtgärdsprogrammet, säger Ollikainen.

I åtgärdsprogrammet beaktas även koronapandemins följder och den ökade skolfrånvaron bland barn och unga. Programmet kommer att sträva till att förebygga bortfall och marginalisering av unga i skolålder.

 
Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00