Julklappspengarna möjliggör viktiga satsningar i Österbotten 

11.12.2020 kl. 12:24
Riksdagens finansutskott presenterade i dag listan på de så kallade julklappspengarna. Bland dem finns ett mycket välkommet anslag på en halv miljon euro till lättrafikleden längs Flygfältsvägen i Kronoby.

- Jag är speciellt glad för att Svenska riksdagsgruppen lyckats säkra anslag till detta viktiga projekt som tryggar skolvägen för barnen i området, säger SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson.


- Äntligen kom vi till skott i den här för Kronoby och trafiksäkerheten viktiga frågan. Resultatinriktat arbete ger resultat och SFP:s riksdagsgrupp har här haft en avgörande betydelse. Vägen går mitt genom centrum av byn och på vissa ställen är det under en meter mellan husknut och väg, så vägen är osäker för såväl vuxna som barn. Speciellt sedan skolan i Påras stängdes har det blivit ännu viktigare med en säker skolväg till Centralskolan, säger Henriksson.

- Det här är en fråga som man i regionen jobbat med sen tidigt 1960-tal, och planerna har varit klara länge. Jag har själv skrivit ett flertal budgetmotioner i frågan under mina år i riksdagen. Kronoby flygfält betjänar både Jakobstads- och Karlebyregionen, därför är det också viktigt för hela vår region att flygplatsområdet och vägen till flygfältet utvecklas.

Utöver Flygfältsvägen gläder sig Henriksson också över att bland annat krigsskadeståndsskeppet Vega beviljas 70 000 euro, Viexpo samt Finsk-svenska handelskammaren får 150 000 euro vardera och Vasa hamnväg 0,5 miljoner euro. Alla dessa är projekt som Svenska riksdagsgruppen arbetat för. 

- Krigsskadeståndsskeppet Vega är en viktig del av den finländska skeppsbyggarhistorien och dess museiverksamhet visar vilken skicklighet man i tiderna byggde fartyg i Finland, säger Henriksson.
Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00