Nu är den andra vågen här

11.10.2020 kl. 06:08

Den här veckan började med nyheterna om att antalet coronavirusfall i Vasa hade ökat oroväckande mycket under förra veckoslutet. Antalet nya fall i Vasa har därefter duggat tätt, och hela Österbotten har påverkats. Det här är förstås något som måste tas på största allvar.

 

Vasa sjukvårdsdistrikt har agerat snabbt och smidigt denna vecka. Vi får hoppas att smittspridningen har nått sin kulmen och att de åtgärder man tagit till lokalt och regionalt nu bär frukt. Det är bra att användningen av munskydd har blivit en allt vanligare syn i Österbotten och att varje österbottning inser hur viktigt det är att alla tar sitt ansvar för att minska smittspridningen. Finländarna gjorde ett enormt gott jobb i våras. Samma ”talkoanda” måste vi hitta nu. Det gäller att hålla avstånden, ha en god handhygien och använda munskydd. Göra distansjobb när det är möjligt och undvika större folksamlingar. Dessutom uppmanar jag alla som kan och har möjlighet att ladda ner coronablinkerappen. Den gör smittspårningen enklare och snabbare. I nuläget har redan över 2 miljoner finländare laddat ner appen, och den har blivit ett viktigt verktyg då det gäller att bryta smittkedjor.

 

Inom regeringen tar vi den ökande smittspridningen på stort allvar. Den här veckan togs beslut att restaurangerna, barerna och nattklubbarna i landskap som befinner sig i accelereringsfasen ska stänga tidigare, redan kl. 23 och alkoholförsäljningen slutar senast kl. 22. Hit hör bland annat Österbottens och Nylands landskap. I andra landskap ska restaurangerna, barerna och nattklubbarna stänga senast kl. 1.00 och avsluta alkoholförsäljningen kl. 24. Jag vet att det här beslutet är särskilt tungt för de företagare som jobbar inom branschen. Men ju snabbare vi lyckas stoppa spridningen, dess snabbare kan vi igen återgå till normala öppethållningstider.

 

Regeringen kommer nästa vecka att fortsätta diskussionerna kring coronaläget och eventuella tilläggsåtgärder. Det är viktigt att de lokala och regionala aktörerna som nu har det huvudsakliga ansvaret för att stoppa smittspridningen har tillräckligt med verktyg. Ändringar till smittskyddslagen bereds som bäst på social- och hälsovårdsministeriet för att utöka verktygsbacken.

 

Jag tror att det vid detta skede blivit relativt klart för de flesta att coronaviruset kommer att fortsätta påverka oss under en längre tid framåt. När det första säkra vaccinet kommer ut på marknaden kommer nog hela världen att dra en lättnadens suck. Finland har klarat sig relativt bra hittills och det var med glädje jag denna vecka läste en rapport som visar att de nordiska länderna hittills klarat krisen bättre än de flesta såväl gällande ekonomin som hälsan och att Finland faktiskt hade klarat sig bäst. Något har vi alltså gjort rätt.

 

I regeringens budgetförslag som offentliggjordes i sin helhet denna vecka finns också många viktiga verktyg för att bekämpa coronaviruset. Vi vill säkerställa att alla får den vård som de behöver samtidigt som det ska finnas tillräckligt mycket pengar för coronatestning och vaccin. Kommunerna och sjukvårdsdistrikten får därför betydande tilläggsstöd. Dessutom satsar vi totalt 450 miljoner för att minska den vårdskuld som uppstått när bland annat operationer och tandvård skjutits upp på grund av corona. Det här är mycket viktigt för den finländska folkhälsan
Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00