Medborgarorganisationernas arbete fick sin uppskattning

16.09.2020 kl. 18:46
De otroligt viktiga medborgarorganisationernas statsfinansieringen hålls på samma nivå även nästa år.

Det beslöt regeringen på budgetrian av som avslutades idag. Det gläder storligen SFPs riksdagsledamot Mikko Ollikainen. Finansministeriets ursprungsförslag visade en försämring av flera organisationers finansiering med över 30 procent.

- Medborgarorganisationerna gör ett ovärderligt viktigt jobb i vårt samhälle, vilket även märkts tydligt under coronapandemin. Deras arbete är ett fint komplement till de offentliga tjänsterna som gäller förbättrande av människors välmående och dessutom utför medborgarorganisationerna det oftast ekonomiskt mångfalt effektivare, säger Mikko Ollikainen.

Bakgrunden är att tipsbolaget Veikkaus får mindre inkomster. Dessa medel finansierar en stor del av idrott, kultur, ungdom, forskning samt social och hälsovårdsorganisationers verksamhet.

Nästa års statsbudget visar ett underskott på över 10 miljarder euro. En del av underskottet beror på åtgärder som härrör till Covid-19.

- Vi är just nu i en speciell situation då vi inte vet hur världsekonomin kommer att utvecklas. Samtidigt kan inte skuldsättningen fortsätta öka på samma sätt som den gör nu. Därför var det otroligt viktigt att regeringen nu förde fram olika åtgärder som ökar på sysselsättningen. Hjulen ska vara i rullning, vi måste se till att företag vågar investera och anställa i framtiden, säger Ollikainen

- Kommuner har det mycket tufft nu. Ännu i år och nästa år stöds kommuner med 1,45 miljarder euro, bland annat i form av höjning av samfundsskattedelen och ökade statsbidrag. Bra även att betydande medel, 450 miljoner euro, riktas till åtgärder som minskar på vårdskulden som uppkommit på grund av Covid-19, annars kan bieffekterna av coronan bli förödande, säger Ollikainen.

Bland många detaljer i regeringens budgetförslag finns skrivningar som stöder hållbart resande, bland annat närturism i naturen.
- Här finns en skrivning om att förbättra tillgängligheten och igenkännandet av världsnaturarv i vårt land. I klartext handlar detta om Kvarkens världsnaturarv, en mycket bra skrivning för turismen i Österbotten.

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55