Användningen av trä i byggandet har flera fördelar

08.09.2020 kl. 17:44
Användningen av trä som byggnadsmaterial ska fördubblas under regeringsperioden. I regeringsprogrammet finns flera åtgärder som skall föra utvecklingen i rätt riktning, bland annat  de nationella målen för träbyggande som publicerats i dag.

- Användningen av trä har flera fördelar eftersom användningen av trä bidrar såväl till en ökad sysselsättning i Finland som till en positiv klimatpåverkan, säger minister Thomas Blomqvist som själv är med i regeringens klimat- och energipolitiska ministerarbetsgrupp som fastställde målen för offentligt byggande. Förutom att träbyggnader är klimatsmarta då de lagrar kolet för en lång tid framåt och skapar arbetstillfällen har det också visat sig att de allmänt upplevs som trivsamma och hälsosamma att vistas i.

De fastställda procentuella målen som publicerades i dag gäller offentligt byggande. Målet är att totalt sett öka andelen från nuvarande 15 % till 45 % och det finns olika delmål till exempel för skolbyggnader, byggnader som används inom vården och bostadshus.

- Ett ökat offentligt byggande är en viktig motor med tanke på att öka byggandet i trä över lag, säger Thomas Blomqvist. Speciellt kommunerna har en stor roll och stora möjligheter att påverka utvecklingen, säger Blomqvist. Det här dels genom samhällsplaneringen, där kommunen kan inverka såväl i generalplaner som i detaljplaner, samt direkt i sina egna beslut gällande till exempel byggandet av skolor.

- Finland har ställt som mål att vara klimatneutralt senast år 2035. Ett ökat byggande i trä är en viktig komponent för att minska de fossila utsläppen. Trä är det enda förnybara byggnadsmaterialet. Utvecklingen går i rätt riktning och det finns företag som satsar på modern trähusproduktion och  vissa goda exempel på moderna trähusområden eller enskilda byggnader som kan tjäna som förebilder. Vår uppgift är att ytterligare skynda på denna utveckling.

Regeringens åtgärdsprogram för ökat träbyggande innehåller till exempel stöd till utvecklingsprojekt och information, främst till kommunernas anställda och förtroendevalde, så som anskaffningsguider, webinarium och en databas om den offentliga sektorns träbyggnader.  

Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50