Svar på skriftligt spörsmål om finländska besättningsmedlemmar som är isolerade på utländskt flaggade fartyg tili följd av coronakrisen

17.06.2020 kl. 14:17
Riksdagsledamöterna Sandra Bergqvist och Mats Löfström m.fl. ställde frågan:
Vad gör regeringen för att få hem de finländska sjömän som just nu är isolerade på utländskt flaggade fartyg tili följd av coronakrisen och, ämnar regeringen vidta åtgärder på internationell nivå, tili exempel i Internationella sjöfartsorganisationen IMO, för att hitta en internationell lösning på problemet att besättningsmedlemmar inte kan gå av fartygen?

Som svar på detta spörsmål anför jag följande:

Utrikesministeriet bar under coronapandemin väglett och hjälpt tusentals finländare som befunnit sig utomlands. Information och råd har getts tili resande, särskilt gällande olika returaltemativ till Finland. Utrikesministeriet har fått kännedom om endast ett fåtal finländska besättningsmän, som blivit kvar på fartyg for en längre tid, utan möjlighet att gå av fartyget och återvända tili hemlandet.


Utrikesministeriet och ambassaderna har kontaktat dem vid behov, men ingen har enligt utrikesministeriets uppgifter varit i ett nödläge. Rederierna har som arbetsgivare tagit hand om sina arbetstagare och om möjligt ordnat en returresa tili Finland.


Utmaningama vid byte av besättning har identifierats inom IMO som gör sitt bästa for att underlätta för sjöfarama att komma i land. Senast den 22 maj 2020 gav IMO:s generalsekreterare tillsammans med generalsekreterama for Internationella civila luftfartsorganisationen ICAO samt
Internationella arbetsorganisationen ILO en resolution där medlemsstaten uppmanas stöda sina regeringar i underlättande av besättningsbyte i hamnar och på flygfält (IMO:s cirkulär Circular Letter No.4204/Add. 18).


Pandemin har även påverkat IMO:s arbete. IMO:s råd häller för närvarande sin 32:a särskilda session som skriftligt forfarande. Finland har i sitt svar uppmuntrat till alla åtgärder som säkerställer att besättningsmedlemmar kan gå av fartygen och forsätta sin resa hem. Dessutom är avsikten
att beakta pandemins inverkan på sjöfarten och eventuellt som en följd av den foreslå ändringar i regleringen av internationell sjöfart.

 

Helsingfors 16.6.2020

Utrikesminister Pekka Haavisto

Sandra Bergqvist och Mats Löfström

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00