En annorlunda påsk!

10.04.2020 kl. 10:15
Den senaste månaden har varit exceptionell.

Regeringen har tillsammans med presidenten konstaterat att det för första gången i fredstid råder undantagstillstånd i vårt land. Vi har fattat beslut om kraftiga men nödvändiga åtgärder för vårt lands och för befolkningens bästa.

Begränsningarna är besvärliga för många, men det vi nu gör tror vi att på bästa sätt kommer att skydda finländarna och minska antalet dödsfall som det mycket smittosamma coronaviruset kan förorsaka.

Vid årsskiftet fick jag många frågor om det kommande året och vad Finlands största utmaningar är. Sysselsättningen upp till 75 procent, fler jobb och en ekonomi i balans 2023, hörde till mina svar.

Det fanns inte på kartan att jag skulle ha svarat att Finland kommer att ta i bruk beredskapslagen och WHO kommer att konstatera att världen drabbats av en pandemi orsakad av Covid-19 viruset.

Eller att ekonomin störtdyker och att regeringen kommer att bli tvungen att uppta långt över 10 miljarder euro i nya lån för att rädda företag och mänskors dagliga utkomst.

Men i politiken får man vara beredd på plötsliga svängar. Coronakrisen påverkar oss alla och för många är läget tufft. Jag har bokstavligen jobbat från morgon till kväll med mina kolleger.

Allt som ännu i början av mars planerades in i kalendern har strukits. Vi har blivit plågsamt påminda om att vi inte ska ta något för givet. Att det vi varit vana med plötsligt kan förändras helt. Att vi måste anpassa oss och göra det bästa av situationen.

Den rådande situationen har varit speciellt utmanande för många av landets företagare. De kommer inte att lämnas ensamma.

Regeringen vill se till att inga onödiga konkurser sker och att folk har ett jobb att återvända till efter att krisen och begränsningarna är över. Jag vill också påpeka att dessa begränsningar hålls i kraft endast så länge som de är nödvändiga.

Så fort åtgärderna inte längre har en effekt på spridningen av viruset ska de avskaffas. Vi vill inte göra vardagen svår för finländarna i onödan.

Särskilt nu under påsken har vi tid att reflektera och fundera. Hur påverkar en sådan här kris vårt samhälle? Hur många kommer att insjukna? Vad kommer att hända med vår ekonomi? Och kanske på en mera vardaglig nivå, när får jag träffa mina släktingar och vänner igen? När kan vi gå till caféet eller på fotbollsmatch ? När öppnas skolorna? Kommer jag att ha kvar mitt jobb? Hur ska mitt företag överleva? Just nu finns ännu fler frågor än svar.

För många är påsken en högtid när man får koppla av och umgås med familj och vänner. Denna påsk får vi alla fira lite annorlunda än vi är vana med. Jag kommer att njuta av att vara ledig några dagar, gå på långa promenader, äta traditionell påskmat och vara hemma med man och hund.

Skidresan som hela familjen sett fram emot, blir inte av. Döttrarna kan inte komma hem. Så här är det säkert för många andra också. Men vi får ringas och umgås över nätet. Och ring gärna den du haft i tankarna länge, men inte kommit dig för att kontakta.

Coronaviruset har fört med sig mycket negativt och tråkigt. Inte minst för att det skördar liv ute i världen och här i Finland. Men viruset har också fört med sig något gott. Det har visat hur starka vi finländare är. Den omtanke vi har om varandra. Den förmåga till nytänkande som finns bland oss.

Jag tänker på alla de som går till butiken och hjälper någon äldre. Företag som ändrar om hela sin produktion för att producera vårdutrustning som sjukhusen behöver. Lärarna som har flyttat över sin undervisning till distans över en natt. Föräldrarna som får balansera både distansjobb och barn som går i skola över nätet. Vårdpersonalen som varje dag går till jobbet för att rädda våra liv. Jordbrukarna som ser till att vi har mat på borden. Allsång på nätet och gemensamma diskussionsforum.

Med andra ord: Inget ont som inte har något gott med sig. Och jag fylls också av glädje över att vi, då vi kämpar tillsammans och följer reglerna om att hålla avstånd och undvika närkontakter, också kan påverka att vi snabbare kommer ut ur denna kris.

Regeringen har också den här veckan jobbat med ekonomin, och vi har fattat beslut om nya stöd till företag och småföretagare, om omfattande stöd till kommunerna och ett stort antal andra åtgärder som ska hjälpa varje finländare att klara den jobbiga tid vi är inne i.

Dagen kommer närmare då vi kan börja tala om att ge avkall på restriktionerna, och steg för steg återgå till det vi varit vana vid. Jag önskar er alla en riktigt glad påsk!

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Gruppanförande om Lissabonfördraget

10.04.2008 kl. 15:10

Regeringens proposition om godkännande av Lissabonfördraget

Lissabonfördraget stärker den Europeiska unionens dimension på flera sätt; öppenheten ökar, ett verktyg för medborgarpåverkan införs, de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna får samma status som unionens grundfördrag. Fördraget ger utan vidare unionen de verktyg som behövs för att tackla existerande och kommande utmaningar. I fördraget slås fast att unionen skall bygga på de gemensamma värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna.
10.04.2008 kl. 18:30

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30