Snart öppnar caféerna och restaurangerna

24.05.2020 kl. 06:55
Vi har levt i undantagsförhållanden nu i drygt två månader. Många börjar bli hjärtligt trötta på coronaviruset och vad det medför.

Men de goda nyheterna är att allas våra gemensamma ansträngningar gett resultat. I Vasa sjukvårdsdistrikt har vi inte haft många nya coronafall den senaste tiden. I hela landet visar smittkurvan på stadig nedgång.

Därför har vi i regeringen de senaste veckorna lagt mycket tid på hur vi ska öppna upp samhället igen steg för steg, säkert och tryggt. Vi ökar testningen av befolkningen och spårar smittkedjorna. Sedan är det förstås så att vi noga följer med läget. Blir det nödvändigt drar vi i bromsen och återinför restriktioner.

 

Förra veckan öppnades skolorna. Den här veckan kom vi överens om att öppna restaurangerna och caféerna från och med 1.6. Det blir ändå en del begränsningar. Hälften av kundplatserna inomhus får fyllas. Utomhus behöver det finnas tillräckliga avstånd mellan borden. Restaurangerna ska stänga senast kl. 23 och utskänkningen upphör kl. 22. Vi är säkert många som ser fram emot att kunna gå på café med en god vän, njuta av ett gott specialkaffe och något härligt tilltugg. Regeringen kommer att följa läget med två veckors mellanrum och beredskap ska finnas att ytterligare lätta på begränsningarna om allt gått bra eller strängera ifall det blir nödvändigt.

 

Redan förra veckan öppnade personbiljettsförsäljningen till färjetrafiken igen, vilket gör det lättare för många österbottningar att t.ex. arbetspendla till Umeå. Ändå gäller det att minnas att regeringen inte rekommenderar fritidsresor till andra länder. De kommande veckorna kommer vi också att diskutera den frågan närmare såväl nationellt som på EU-nivå. Personligen tror jag nog att ett av de bästa alternativen denna sommar är en stugsemester här hemma i Finland.

 

En viktig del av regeringens nya hybridstrategi testa, vårda, spåra, isolera är att vi får upp testningskapaciteten. Nu har vi en testningskapacitet på ca 8000. Alla som känner att de har symptom borde snabbt kunna testas. Samtidigt behövs tillräckliga resurser till spårningen av smittkedjor. Ju snabbare smittkedjorna kan upptäckas och brytas, dess färre insjuknade. Därför är också en ny mobilapplikation – en smittspårningsapp – en spännande del av Finlands strategi. Jag är mycket glad att man på Vasa centralsjukhus inlett ett pilotförsök med en sådan smittspårningsapp. Pilotförsöket kan ge viktig information för den nationella applikation som utvecklas. Det ska naturligtvis vara frivilligt att använda den och integritetsskyddet ska tryggas.

 

En annan mycket god nyhet är att VCS nu beviljats statsunderstöd för grundandet av ett kompetenscenter för patient- och klientsäkerheten i hela Finland. Något som vi med minister Kiuru aviserade då vi besökte VCS i början av mars i samband med firande av fulljouren. I Vasa sjukvårdsdistrikt har patient- och klientsäkerheten länge varit bland den bästa i landet och man har målmedvetet och långsiktigt arbetat för detta. Med denna satsning får arbetet allt större betydelse och resultaten kan utnyttjas i hela landet.

 

Avslutningsvis, sommaren är snart här. Om en vecka är det skolavslutning och vi går in i juni. Vi ska fortsätta hålla distans och god handhygien, men det roliga är att vi också kan göra mycket av det som hör sommaren till. Köpa glass på torget. Åka båt ut till stugan. Simma i havet. Gå på långa promenader. Grilla mat med vännerna i trädgården. Så trots att det kanske blir lite annorlunda finns det mycket som vi kan glädjas över.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00