Snabba ryck före en lugn Jul

18.12.2019 kl. 10:14
Året 2019 kommer att gå till historien. I politiken får man ofta vara beredd på snabba och oväntade vändningar, men det här året har varit exceptionellt. Under min politiska karriär har jag aldrig upplevt en höst som denna.

I år har de traditionellt bråda jultiderna överskuggats av en politiskt omvälvande tid. Först avgick ägarstyrningsminister Paatero och några dagar senare, efter att ha suttit i 181 dagar, bad statsminister Antti Rinne om avsked för hela sin regering. Jag befann mig då i Bryssel och ledde ordet vid EU:s justitieministrars rådsmöte.

Förra veckan valdes Sanna Marin till statsminister. Vår nya koalitionsregering leds nu av den yngsta statsministern i världen och av fem kvinnor. Ålder, kön och bakgrund avgör inte vem som sitter vid makten i vårt goda land. Detta är något vi kan vara stolta över och något som har fått mycket synlighet internationellt.

Då Sanna Marin valdes och regeringen tillträdde var jag Washington DC i USA och representerade EU i egenskap av ordförandelandets justitieminister. Nyheten om Finlands nya regering hade spritt sig som en löpeld också i maktens korridorer på andra sidan Atlanten. Det var många som gratulerade och ville tala en stund med mig om detta. Jag träffade bland annat Högsta domstolens domare Stephen G. Breyer och den amerikanske justitieministern William Barr. Vi hade goda diskussioner om demokrati, vikten av utbildning och det transatlantiska samarbetet.

Under hösten har EU-ordförandeskapet inneburit flera resor och internationella möten än vad det vanligtvis brukar vara. Fastän det varit utmanande och hektiskt har det också varit otroligt givande, intressant och roligt att få hålla i ordförandeklubban för 28 länder. Finland och vi finländare är uppskattade och respekterade på den internationella arenan.

Från internationellt till nationellt - denna vecka har riksdagen röstat om budgeten. Jag är stolt över att få vara minister i en regering med ett regeringsprogram som andas framtidstro och vill göra Finland till en ännu bättre plats att bo och leva på. Vi satsar på utbildningen, sysselsättning och företagen, vi höjer de lägsta pensionerna och vi förbättrar vägar och järnvägar. Det Finland vi idag bygger upp kommer att stå som bas under kommande årtionde.

Efter en vår med två val och regeringsförhandlingar, och en höst som denna är det nu under julledigheten dags att stanna upp och reflektera. Att påminna sig själv vad och vem man jobbar för. Att finländarna har en god, trygg och fungerande vardag nu och i framtiden.

Under julen så ser jag själv också fram emot att få tillbringa tid med nära och kära. Att förhoppningsvis få ta en tur i skidspåret, att äta god mat och att koppla av. Ett år och ett årtionde lider mot sitt slut. Jag önskar er alla en Fridfull Jul och ett Gott Nytt år!

 

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00