Snabba ryck före en lugn Jul

18.12.2019 kl. 10:14
Året 2019 kommer att gå till historien. I politiken får man ofta vara beredd på snabba och oväntade vändningar, men det här året har varit exceptionellt. Under min politiska karriär har jag aldrig upplevt en höst som denna.

I år har de traditionellt bråda jultiderna överskuggats av en politiskt omvälvande tid. Först avgick ägarstyrningsminister Paatero och några dagar senare, efter att ha suttit i 181 dagar, bad statsminister Antti Rinne om avsked för hela sin regering. Jag befann mig då i Bryssel och ledde ordet vid EU:s justitieministrars rådsmöte.

Förra veckan valdes Sanna Marin till statsminister. Vår nya koalitionsregering leds nu av den yngsta statsministern i världen och av fem kvinnor. Ålder, kön och bakgrund avgör inte vem som sitter vid makten i vårt goda land. Detta är något vi kan vara stolta över och något som har fått mycket synlighet internationellt.

Då Sanna Marin valdes och regeringen tillträdde var jag Washington DC i USA och representerade EU i egenskap av ordförandelandets justitieminister. Nyheten om Finlands nya regering hade spritt sig som en löpeld också i maktens korridorer på andra sidan Atlanten. Det var många som gratulerade och ville tala en stund med mig om detta. Jag träffade bland annat Högsta domstolens domare Stephen G. Breyer och den amerikanske justitieministern William Barr. Vi hade goda diskussioner om demokrati, vikten av utbildning och det transatlantiska samarbetet.

Under hösten har EU-ordförandeskapet inneburit flera resor och internationella möten än vad det vanligtvis brukar vara. Fastän det varit utmanande och hektiskt har det också varit otroligt givande, intressant och roligt att få hålla i ordförandeklubban för 28 länder. Finland och vi finländare är uppskattade och respekterade på den internationella arenan.

Från internationellt till nationellt - denna vecka har riksdagen röstat om budgeten. Jag är stolt över att få vara minister i en regering med ett regeringsprogram som andas framtidstro och vill göra Finland till en ännu bättre plats att bo och leva på. Vi satsar på utbildningen, sysselsättning och företagen, vi höjer de lägsta pensionerna och vi förbättrar vägar och järnvägar. Det Finland vi idag bygger upp kommer att stå som bas under kommande årtionde.

Efter en vår med två val och regeringsförhandlingar, och en höst som denna är det nu under julledigheten dags att stanna upp och reflektera. Att påminna sig själv vad och vem man jobbar för. Att finländarna har en god, trygg och fungerande vardag nu och i framtiden.

Under julen så ser jag själv också fram emot att få tillbringa tid med nära och kära. Att förhoppningsvis få ta en tur i skidspåret, att äta god mat och att koppla av. Ett år och ett årtionde lider mot sitt slut. Jag önskar er alla en Fridfull Jul och ett Gott Nytt år!

 

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00