På EU-uppdrag i USA

13.12.2019 kl. 10:12
För dryg en vecka sedan ledde jag EU:s justitieministerrådsmöte i Bryssel. Mitt under mötet fick jag en lapp av min medarbetare där det stod att statsminister Rinne har avgått.

Jag förde diskussionen om brottsoffrens ställning till slut och berättade därefter för mina kolleger vad som hänt på hemmaplan. Jag fortsatte med att säga att jag ändå kommer att leda det här mötet till slut, och att det inte finns någon orsak till oro.

 

Veckan som följde var hektisk. Det stod snabbt klart att fempartiregeringen ville fortsätta, dock med ny statsminister. På söndag följde regeringsförhandlingar och på kvällen valde SDP statsministerkandidat i en jämn omröstning, där Sanna Marin blev vald. På tisdag utnämnde presidenten en ny regering. Den stora nyheten var att regeringen nu leds av fem kvinnor och världens yngsta statsminister.

 

När jag utnämndes till justitieminister, min fjärde gång, befann jag mig faktiskt inte i Helsingfors, utan i Washington DC. Jag åt frukost och följde händelserna i hemlandet online. Jag var i USA för att representera hela EU vid justitieministermötet mellan EU och USA, ett möte som hade planerats redan i många månader.

 

Eftersom det var ett ovanligt läge bad jag om ett utlåtande av justitiekanslern om jag kunde åka. Svaret från JK var mycket talande. Man kan bli utnämnd till minister i sin frånvaro om man svurit ministereden. Därtill konstaterade JK att det är i fosterlandets intresse att Finland representeras på ministernivå på det här viktiga mötet där jag samtidigt representerar hela EU. På söndag kväll bestämde jag mig för att åka.

 

Här i USA har jag haft ett fullt schema. I Washington DC har jag bl.a. besökt Världsbanken, ett fängelse, träffat en kongressledamot och lokala beslutsfattare samt besökt Högsta domstolen. Det sistnämnda var nästan som ur en film. När jag steg in i domare Breyers arbetsrum hade han brasan tänd och välkomnade oss med öppna armar. Hans huvudsakliga budskap var att vi måste känna till historien för att kunna förstå vår nutid och demokratin. Han frågade mig hur det kommer sig att det finns ett svenskt parti i Finland och jag fick en gyllene möjlighet att berätta för honom om landets tvåspråkighet.

 

Ett annat viktigt möte var mötet med USA:s justitieminister William Barr. Barr och jag diskuterade allt från valpåverkan till dödstraff. Jag lyfte upp vikten av ett fungerade transatlantiskt samarbete och hur betydelsefullt det är att vi jobbar tillsammans. Barr höll med om att samarbete behövs och att vi har många gemensamma utmaningar att söka lösningar på. Jag bjöd även in honom till Finland. Han sade att han gärna kommer på besök. Naturligtvis fick han också veta att i Österbotten, därifrån jag är hemma, gör vi världens finaste segelbåtar.

 

På mötet mellan EU och USA fortsatte diskussionerna. Tillsammans med bl.a. justitieminister Barr och EU-kommissionär Didier Reynders, diskuterade vi bl.a. rättsligt samarbete i cyberspace, hybridhot och utmaningarna med kryptering på nätet när det gäller bevisupptagning.

 

För att återgå till regeringsbildningen och läget hemma. Frågan på allas läppar här i USA har varit vår nya regering som leds av fem kvinnor och världens yngsta statsminister. Jag har fått frågor och beröm på alla ställen jag besökt, från fängelset till Högsta domstolen. Det är en stor sak för Finland och något vi ska vara riktigt stolta över. Varma julhälsningar från Boulder, Colorado där jag i skrivande stund är för att diskutera ursprungsbefolkningens rättigheter.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00