Vikten av vaccin

21.03.2020 kl. 06:12
Ja, jag erkänner. Jag kunde inte i min vildaste fantasi tänka mig, för ungefär 11 månader sen då jag steg upp för riksdagshusets trappor i egenskap av nybliven riksdagsledamot, att vi skulle konstatera att vi har undantagsförhållande i vårt land i mars 2020 och att vi för första gången under fredstid tar ibruk beredskapslagen.

Vi är där nu på grund av den osynliga faran - Coronavirus - vars framfart i världen har varit enorm.

Den senaste veckan har på allt sätt varit exceptionell. Många nyper sig i ärmen och funderar ”vad är det som riktigt händer?”.

Ingen kan ha undgått från att Finland nu gått in för kraftiga åtgärder för att stävja virusets framfart - allt för att rädda människoliv och se till så att vårt sjukvårdssystem klarar av att ta hand om de som fått smittan. Vi har sett och hört exempel från Italien där sjukvårdssystemet inte klarat av att tackla den massiva spridningen av viruset, vilket även lett till att över 3000 omkommit. Vi gör vårt yttersta för att inte uppleva samma här hos oss.

Virusets framfart har varit snabb under den senaste veckan i vårt land, speciellt i Nyland och huvudstadsregionen men antalet drabbade har även nått vårt landskap. Med stor sannolikhet ökar också fallen i vårt landskap.

De statliga åtgärderna för att stävja antalet som smittas är massiva, det här har ni kunnat ta del av under veckan. Dessa är i kraft till 13 april. Vi ska alla tillsammans jobba för att de kan hållas vid det datumet.

De massiva åtgärderna berör oss alla. Vi alla har tvingats tänka om hur vi ska få vår vardag att fungera, även i min familj då de gäller barnskötseln och kontakt med mor- och farföräldrar.

Redan förra veckan kom många kontakter från oroliga företagare. De hade fått avbokningar samt avbeställningar och närmar sig akut kassakris. Det fanns och finns en rädsla om att bolagen inte ska klara sig från konkurs.

Regeringen och riksdag tar företagarnas och arbetstagarnas situation verkligen på allvar och igår gav regeringen massiva förslag för att göra sitt yttersta för att rädda företagen och arbetsplatser. Det handlar om åtgärder vars värde är totalt 15 miljarder euro, inräknat även åtgärder som gavs i måndags.

Regeringens åtgärder och förslag till riksdagen är det enda rätta i nuläget. Situationen lever och det är viktigt att se om och förmodligen då tilläggsåtgärder krävs. Kommunernas utmanande ekonomiska situation kommer att granskas inom de kommande veckorna.

I vårt samhälle har vi basfunktionerna i skick. Hit hör el, vatten, bränsle, mat och goda kommunikationer.

Vi kommer att klara detta och den dagen kommer då dammet lägger sig. Förutom att få ekonomin i balans, vilket kommer att bli mycket utmanande, måste vi lägga grundlig tid för reflektion av åtgärderna och hur samhällsfunktionerna fungerar. Hit hör även hur distansundervisningen och distansarbetet fungerar och om vi kunde använda oss av detta i framtiden.

Vi är i kris på grund av en pandemi. I värsta fall kan den hålla på länge. Det ser vi med andra pandemier, som härjat i historien.  Därför är det viktigt att vi snabbt utarbetar ett vaccin för att stoppa virusets framfart.

Vi har nu fått ett bevis i nutid på vad en pandemi kan ställa till med då det gäller människors hälsa och ekonomi, såväl lokalt som globalt. Vi i Finland, och framförallt Österbotten, lever på export.

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse för genomförandet av integrationslagen

Finland är en del av Europeiska Unionen och en global värld där människor i större utsträckning än tidigare rör sig mellan länder och arbetsmarknader. Under de följande tio åren behöver Finland nya invandrare också av den orsaken att fler än hundratusen personer på grund av åldersstrukturen försvinner ur arbetslivet, många av dem i samhällets nyckelfunktioner.
07.10.2008 kl. 15:30

Remissdebatt om budgetförslaget 2009

Ett lands framgång beror på många saker, bland dem kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet samt naturligtvis sysselsättningen. Trots att det budgetförslag som nu presenterats inte som sådant särskilt har utgetts för att vara en sysselsättningsbudget finns det många element som stöder sysselsättning och företagande.
16.09.2008 kl. 15:45

Interpellation om tryggande av universitetens ställning och verksamhetsförutsättningar

Kompetens, företagsamhet och förnyelseförmåga utgör grunden för en ökad välfärd. Det slår regeringen Vanhanens program fast. Regeringen har i sitt program slagit fast att målsättningen för finansieringen av forskning och utveckling är att den offentliga finansieringen ska stiga till fyra procent av bruttonationalprodukten. Regeringen har även bestämt att den offentliga basfinansieringen till universiteten ska öka över hela linjen. Donationer till stöd för vetenskaplig verksamhet har dessutom redan i hög grad gjorts avdragbara i beskattningen.
21.05.2008 kl. 16:15

Responsdebatt om regeringens budgetramar för 2009-2012

Finansutskottet konstaterar att ekonomin och sysselsättningsutvecklingen i Finland varit oerhört stark och tillväxten beräknas ännu fortsätta även om tydliga tecken på avmattning nu finns. Utskottet betonar två frågor som fördunklar de ekonomiska utsikterna. Den ena är den takt varmed befolkningen nu åldras och den andra är de utmaningar klimatförändringen för med sig. Svenska riksdagsgruppen anser att det i båda dessa fall framför allt gäller att föra en ansvarsfull politik som beaktar förändringsfaktorer med ett pro-aktivt grepp. Både den pågående kommunreformprocessen och produktivitetsprogrammet är exempel på åtgärder som stöder en anpassning till morgondagens verklighet. Den klimatpolitiska redogörelsen å sin sida, som avges på hösten, ger svar på hur regeringen anser att klimatförändringen skall tacklas
20.05.2008 kl. 15:00

Gruppanförande om Lissabonfördraget

10.04.2008 kl. 15:10

Regeringens proposition om godkännande av Lissabonfördraget

Lissabonfördraget stärker den Europeiska unionens dimension på flera sätt; öppenheten ökar, ett verktyg för medborgarpåverkan införs, de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna får samma status som unionens grundfördrag. Fördraget ger utan vidare unionen de verktyg som behövs för att tackla existerande och kommande utmaningar. I fördraget slås fast att unionen skall bygga på de gemensamma värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna.
10.04.2008 kl. 18:30

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30