Unga minnessjuka behöver anpassat stöd

21.02.2020 kl. 12:43
Riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi (SFP) har idag lämnat in ett skriftligt spörsmål om situationen hos personer i arbetsför ålder som lider av minnessjukdomar.

Frågan gäller det stöd dessa personer i dagens läge får eller borde få. I Finland finns det uppskattningsvis 6000–7000 personer under 65 år som drabbats av en minnessjukdom. Människor som har insjuknat i arbetsför ålder, och deras närstående, behöver stöd och hjälp som anpassats för dem för att de ska klara av den förändrade livssituationen och kunna fortsätta sitt liv som tidigare så länge som möjligt.
- Personer som i arbetsför ålder insjuknar i en minnessjukdom lever ofta ett aktivt liv där jobb, familj och hobbyer fyller dagarna. Insjuknandet i en minnessjukdom ändrar hela familjedynamiken och kan leda till omöjliga levnadssituationer. För ensamstående är problemen ännu större, då behovet av utomstående hjälp och ett nätverk av stödpersoner är avgörande för ett fortsatt boende i eget hem. Idag är det ofta olika medborgarorganisationer eller kyrkans diakoniverksamhet som axlat ansvaret för hjälpen, säger Rehn-Kivi.
Också riksdagsledamot Merja Mäkisalo-Ropponen (Sdp) som är ordförande för riksdagens minnesgrupp skrev under Rehn-Kivis skriftliga spörsmål.
- Tanken om att flytta till ett effektiverat serviceboende känns främmande för dem som inte mera klarar sig hemma trots att de annars är fysiskt friska. Men för tillfället finns det inte tillräckligt med alternativ. De minnessjuka och deras familjer måste få socialstödd hjälp samtidigt som flera anpassade boendeformer behövs, säger Rehn-Kivi.

Veronica Rehn Kivi

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00