Turbulenta dagar innan 102 år av självständighet

05.12.2019 kl. 09:47
Imorgon fredag stillar sig Finland för att fira 102 år av självständighet efter några otroligt turbulenta dagar inom den nationella politiken.

Just nu har Finland ingen regering i och med att statsminister Antti Rinnes regering avgick efter många turer i tisdags. En tillfällig regering, expeditionsministär, sköter det praktiska tills en ny regering tar över.

 

Jag hoppas för egen del att samma regeringskonstellation kan fortsätta med samma regeringsprogram som uppgjordes i somras men med en ny skeppare vid rodret. Regeringsprogrammet är bra, till exempel gällande svenska språket, utbildning, sjukvård och sjukhus samt infrastruktur.

 

Det väsentliga är nu att vi får en handlingskraftig, enad och stabil regering som kan ta i tu med större och mindre frågor men också ro EU-ordförandeskapet med bravur i hamn.

 

Till självständighetsdagen hinner inte en ny regering till träda. Detta till trots har vi alla orsak att vara stolta över vår dag och fira med den blåvita flaggan i topp. Vi ska känna en stor och ödmjuk tacksamhet. Utan veteranerna och tidigare generationer hade vi inte haft det Finland som vi har idag. Det är vår plikt att minnas och hedra dem som försvarat och byggt vårt Finland. Det gäller att kunna sin historia.

 

I flera årtionden stred vi mot Ryssland eller dåvarande Sovjetunionen, där många österbottningar tappert deltog. Många i samhället minns de förfärliga krigsåren. Efter krigen började Finland ta stora steg framåt. Från agrarsamhälle, där över hälften av finländarna arbetade inom jord- och skogsbruk, gick vi över till industrisamhälle som senare allt mer gick över till servicesamhälle. Idag vinner digitaliseringen allt större fotfäste.

 

Finland är på många sätt en framgångssaga, där vi på ett sekel gått från en fattig och liten stat till att utvecklas till en av världens mest avancerade stater i världen. I och med att vårt ekonomiska välstånd förbättrades så påbörjades också byggandet av vår välfärdsstat – den nordiska välfärdsmodell.

 

Vi i Finland har under senaste århundradet utmärkt oss inom flera sektorer i samhället som exempelvis utbildning, vård och socialtrygghet samt demokratibygge och jämlikhet.

 

Finland utsågs nyligen till världens lyckligaste land med landskapet Österbotten allra högst upp. Samhörigheten, föreningslivet och dess mångfald, friskheten, integreringen, företagarandan, den starka exportindustrin samt sysselsättningsläget ses som våra styrkor. Ja det finns också många utmaningar, till exempel åldersstrukturen.

 

Självständighetsdagen kan firas på många sätt. För egen del är det en ny erfarenhet i och med att vi är bjudna till slottet på presidentens mottagning. Ser fram emot en trevlig och annorlunda kväll med nya bekantskaper. Ja, vi kommer att berätta om vårt fina landskap.

 

Jag vill önska alla en riktigt fin och avkopplande självständighetsdag.

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00