Framtidsutskottet besöker Vasa

28.11.2019 kl. 09:58
Riksdagsledamot Joakim Strand (sfp) har i egenskap av ordförande bjudit in riksdagens framtidsutskott till Vasa. Tidigare i höst har framtidsutskottet besökt forskningscentret CERN i Schweiz, men utskottets enda officiella inrikesresa är till Vasa.

Framtidsutskottet behandlar ärenden som påverkar samhällsutvecklingen, framtidsforskningen och effekterna av den tekniska utvecklingen. Utskottet behandlar även statsrådets framtidsredogörelse och FN:s 2030-agenda för hållbar utveckling.

 

En viktig del av resan är att föra interna diskussioner om utskottets fokusområden under den förestående valperioden. Utskottet har även träffat/kommer även att träffa representanter från bland annat Vasa stad, Vasa hovrätt,

 

Yrkeshögskolan Novia, Vasa Universitet, Vasa Yrkeshögskola, Wärtsilä, Kvarkenrådet, Vasa Elektriska och Wasa Innovation Center.

 

- Jag uppskattar att så många kolleger från olika partier mitt i den hektiska hösten är beredda att investera två dagar i att besöka Vasa mitt i veckan. Vi inledde med en rundtur för att visa upp olika investeringar - allt från sjukhuset till projekten i Vasklot. Kollegerna njöt även stort av att få besöka Strömsö, och många var övertygade om att det delvis var därför vi fick se Sport vinna på kvällen. "Det gick som på Strömsö!" är ett legendariskt uttryck som lever kvar nationellt! konstaterar Strand.   

 

- Det är värdefullt att kunna ge en djupare bild av energiteknologiklustret och det omkringliggande ekosystemet. Energi- och klimatteknologi från Vasa kan rädda världen. Det är fint att vi har vänner från olika partier och olika delar av Finland som tillsammans med oss i Vasaregionen vill stärka Finland inom just denna sektor! avslutar Strand.

 

På utskottsresan till Vasa deltog framtidsutskottets ordförande Joakim Strand (sfp), viceordförande Pirkka-Pekka Petelius (Gröna), samt utskottsmedlemmarna Marko Asell (SDP), Ville Kaunisto (Saml), Ari Koponen (SF), Sari Tanus (KD) och Sinuhe Wallinheimo (Saml).

 

SINUHE WALLINHEIMO (Saml): ”- Jag tycker alla riksdagsledamöter borde bekanta sig med energiklustret i Vasa. Varje landskap och riksdagsledamot kunde lära sig någonting. Här görs innovationer på världsnivå på många olika områden.”

 

PIRKKA-PEKKA PETELIUS (Gröna): ”- En av framtidsutskottets främsta uppgifter är att bedöma effekterna av den tekniska utvecklingen. Under resan har vi fått inse hur dynamisk Vasaregionen är som utvecklare och fördomsfri användare av nya teknologier. En av regionens starka sidor är samordning av olika verksamhetsområden.”

 

ARI KOPONEN (PS): ”- Varje vecka får vi i plenisalen - speciellt från de gröna - höra anklagelser mot oss finländare om hur vi inte gör något för att hindra klimatförändringen. Besöket till energiklustret i Vasa visar återigen hur mycket vi egentligen gör för att åtgärda problemet. Jag rekommenderar att hela den gröna riksdagsgruppen besöker Vasa!”

 

VILLE KAUNISTO (Saml): ”- Det är fint att kunna föra hem nya lärdomar från Vasaregionens företags- och innovationsvärlden om olika samarbetsmöjligheter.”

 

SARI TANUS (KD): ”- Vasa har en bra ”drive” på många sektorer. Utmaningar måste ses som möjligheter. Inställning och vilja avgör och det finns det i denna stad. Det var fint att se det även i ishallen och bevittna Sports 5-4 vinst över KooKoo.”

 

MARKO ASELL (SDP) ”- Framtidsutskottets resa har gått som på Strömsö, som vi även besökte. Inflytelserika personer från Vasaregionen har bra självförtroende, är modiga och den kreativa ”galenskapen” är klart nyckeln till framgång. Det starka kunnandet och samarbetsförmågan hos företagen garanterar framgång även i fortsättningen. Vasa har ett bra lyft!”

Joakim Strand

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00