Flera positiva saker i budgeten

22.09.2019 kl. 05:39
Regeringen har denna vecka kommit överens om sitt budgetförslag för nästa år. Jag ser flera positiva saker i budgeten och tycker att man gott kan säga att regeringens budget och politik inger hopp. Budgeten innehåller flera saker som gynnar Österbotten.

Gällande utbildningen satsar man på alla stadier, från småbarnspedagogiken till universiteten. Den subjektiva dagvårdsrätten återinförs, den grundläggande utbildningen får mer resurser liksom gymnasierna, yrkesskolorna och högskolorna. Dessa framtidssatsningar har varit viktiga för SFP och det är glädjande att regeringen fyller sitt utbildningslöfte. Att man satsar på kunnande och utbildning är av central betydelse när det gäller att stärka välfärden och sysselsättningen. Det viktiga är att vi gör satsningar på utbildningen på alla stadier men ifall vi ska nå vårt sysselsättningsmål på 75 procent är satsningar inom yrkesutbildningen nödvändiga.

För jord- och skogsbrukets del får man också vara nöjd. Bland annat satsas det på miljöstödsprogrammet och kompensationsersättningar. Ett biogasprogram ska genomföras och det anvisas också ett engångsanslag på sammanlagt 7,5 miljoner euro för investeringar i biogas och gödselhantering inom jordbruket 2020 och 2021.  Också finansieringen för det frivilliga programmet för skydd av skogar, det så kallade METSO-programmet, tryggas vilket är viktigt för att skogsägarnas intresse för frivilligt skogsskydd bevaras även i fortsättningen. Visst kommer lantbrukets lönsamhet att vara ansträngd fortsättningsvis, men man gör en del satsningar på exportsidan, som jag ser som en del av lösningen att förbättra lönsamheten.

En fantastisk nyhet för Österbotten är att regeringen föreslår mer pengar till basunderhållet av infrastrukturen – en permanent nivåhöjning på 300 miljoner euro – så att vi kan minska på vår reparationsskuld och förbättra trafiksäkerheten på våra vägar. I stora delar av landet är vägnätet i dåligt skick. En annan glädjenyhet är att den för oss österbottningar så viktiga riksåttan får mer pengar. Det är avsnittet mellan Vassor-Kärklax som ska förbättras med 11 miljoner och planerna är att arbetet kan börja nästa år. Riksåttan utgör livsnerven för oss invånare och våra företag och som ett exportlandskap är vi i Österbotten mycket beroende av ett fungerande transportnät så att både människor och varor kan röra sig smidigt och kostnadseffektivt.

Anders Norrback

Gruppanföranden

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45