En budget som andas framtidstro!

17.09.2019 kl. 20:03

SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson och minister för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist är nöjda med den budget som regeringen Rinne idag har kommit överens om.


- Finland har alla förutsättningar att klara sig bra i framtiden. Nu är det slutsparat på skolan och utbildningen. Den här regeringen håller sitt utbildningslöfte, och satsar nu på hela utbildningsstigen från småbarnspedagogiken till högskoleutbildningen. Den subjektiva dagvårdsrätten återinförs, den grundläggande utbildningen får mer resurser liksom gymnasierna, yrkesskolorna och högskolorna, säger Henriksson.

- Regeringens mål att höja sysselsättningen till 75 % och att 60 000 fler personer sysselsätts är ytterst centralt för att vårt välfärdssamhälle skall kunna utvecklas. Därför är de (24) åtgärderna för att höja sysselsättningen viktiga. Likaså är regeringens linjedragningar för att främja investeringar samt satsningarna på forskning och utveckling ytterst viktiga. Det ska tas fram en företagsstrategi, förslag för att främja lokala avtal bereds och en strategi för att motverka mental ohälsa finns med. Allt det här är sånt som SFP länge lyft upp, konstaterar Henriksson.

- För många företag är bristen på arbetskraft det största problemet. För att göra det lättare att rekrytera utländsk arbetskraft ska ansökningarna behandlas inom en månad. Dessutom ska utländska studerande få stanna kvar i Finland efter att de avklarat sina studier. Det här är viktigt för att höja sysselsättningen, säger Blomqvist.

- Jag är mycket glad över att vi äntligen lyckas höja de allra lägsta pensionerna och att de som lever på garantipension och de minsta folkpensionerna nu kommer att få det bättre. Viktigt är också att vi höjer barnbidragets ensamförsörjartillägg och att beskattningen lindras särskilt för låg- och medelinkomsttagare, slår Henriksson fast.

- När jag ser på budgeten med finlandssvenska glasögon är här också mycket bra saker - vi höjer Folktingets grundfinansiering, nationalspråksstrategin får 200 000 euro årligen, Vasa Centralsjukhus får den utlovade miljonen, Hangö-Hyvinge banan elektrifieras äntligen och dessutom reserveras pengar för att planera en förbättring av Vasa-Seinäjoki banan. Också rekommendationerna för god medicinsk praxis översätts till svenska. Det här är viktiga satsningar, konstaterar Henriksson.

 - För jordbruket finns också flera satsningar i budgetförslaget. Ett biogasprogram ska genomföras och det kommer mera pengar för miljöstödsprogrammet och kompensationsersättningar. Det här behövs för en hållbar inhemsk jordbruksproduktion samtidigt som det hjälper oss att uppfylla våra klimatmål, konstaterar Blomqvist som samtidigt tillägger att pengar för att byta oljeuppvärmning till andra uppvärmningsmetoder i fastigheter är viktigt. Budgeten innehåller också i övrigt rejäla satsningar på klimatet och miljön. 

- Som justitieminister känns det bra att få modernisera våra tingsrätter, så att de utrustas för att kunna uppta bevisning digitalt i framtiden. Det innebär exempelvis att ett vittne inte i hovrätten behöver upprepa det som hen sagt i tingsrätten, utan hovrätten kan se bandupptagningen. Det är en stor reform, som förhoppningsvis sparar både tid och lidande. För ett brottsoffer kan det vara ytterst traumatiskt att bli tvungen att flera gånger upprepa det man varit med om, konstaterar Henriksson.

 - Viktigt är också att vi satsar mera pengar på allt från poliser till åklagare och domstolar. Dessutom har vi också beslutat att vi satsar på försvaret och i budgeten reserverat medel för att inleda arbetet med att ersätta våra jaktplans prestationsförmåga fullt ut. Det här är oerhört viktigt för att Finlands försvar ska vara trovärdigt långt in i framtiden, slår Henriksson fast. 

- SFP har i sin politik alltid lyft fram vårt internationella ansvar och jag är glad att biståndet nu höjs med ungefär 100 miljoner euro totalt samtidigt som flyktingkvoten också höjs, säger Blomqvist. Viktigt är också att vi beslutit att satsa mer på en bra och smidig behandling av uppehållstillstånd. 
Thomas Blomqvist och Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00