Riksdagen har inlett sin höstsession 

15.09.2019 kl. 06:42
Riksdagen har inlett sin höstsession. Vår nya regering har också börjat bli varm i kläderna och lagförslag har börjat anlända till riksdagen och dess utskott för behandling.

I riksdagen, som på många andra ställen, innebär hösten budgettider. Finansministeriet presenterade sitt första förslag till nästa års statsbudget för några veckor sedan. Den enda överraskningen för mig var att förslaget avvek så kraftigt från regeringsprogrammet när det gäller anslagen till utbildningen. Detta noterades på flera håll. Yrkeshögskolorna och universiteten har i offentligheten undrat vart regeringens tilltänkta planer att höja anslagen till universiteten och yrkeshögskolorna försvann. Jag utgår ifrån att det kommer korrigeringar under den politiska process som nu pågår. Det viktiga är att vi gör satsningar på utbildningen på alla stadier. Men vi får dock inte glömma yrkesutbildningen och dess betydelse för sysselsättningsgraden. Ifall vi ska nå vårt sysselsättningsmål på 75 procent är satsningar inom yrkesutbildningen nödvändiga.

I Österbotten har det blossat upp en klimatdebatt kring Vasa Övningsskolas beslut om att som en miljöfostrande åtgärd lämna bort rött kött i sin skolbespisning i sex veckor. Jag ser själv med oro på klimatförändringen och tycker att klimatet och hållbarhet är väldigt viktiga frågor som ska stå högt i kurs i skolan. Jag har ändå svårt att se att vi med punktinsatser som med att lämna bort rött kött, vars effekter kan ifrågasättas, kan lösa problemet. Det som oroar mig i klimatdebatten är oviljan att se att det är användningen av fossila bränslen som är grundproblemet, inte den finländska husdjursproduktionen som enligt Finlands klimatpolitiska plan på medellång sikt står för knappt fem procent av Finlands klimatutsläpp. Den kritik som den finländska husdjursproduktionen har fått utstå i samhällsdebatten är orimlig och står inte i proportion till de faktiska förhållandena. Som de enda näringarna som binder kol i marken är jord- och skogsbruket faktiskt en del av lösningen.

Renoveringen av Vasa Teater är på slutrakan och premiären stundar.  Att vi i Österbotten får en nyrenoverad teater som strävar efter att bli ett kulturellt vardagsrum för oss alla är något att glädjas åt.  Som styrelseordförande för Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur har jag på nära håll fått följa med processen. Vasa Teater är en sammanbindande institution för vårt Österbotten och vår finlandssvenska kultur. Vi har alla all orsak att rikta ett varmt tack till alla som på sätt eller annat möjliggjort denna viktiga satsning.
Anders Norrback

Gruppanföranden

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00