Rehn-Kivi hoppas på ett positivt resultat för Nylands särlösning

16.08.2019 kl. 16:07
Utredningsarbetet om en särlösning för social- och hälsovårdstjänsterna i Nyland i samband med reformen av social- och hälsovården inleddes med ett diskussionsmöte med landskapets kommuner och social- och hälsovårdsaktörer under fredagen.

Riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi (SFP) betonar vikten av att hitta en fungerande särlösning i Nyland.


- Nyland, som är landets till folkmängden största landskap med många utmaningar bland annat beträffande den heterogena befolkningsgruppen och den språkliga spridningen, kräver en speciallösning i vårdreformen. Detta är avgörande för att också nylänningarna ska garanteras vård på jämlika grunder, säger Rehn-Kivi. 

- Jag är glad över att flera skrivningar i regeringsprogrammet nu poängterar att service på svenska också i praktiken ska kunna erbjudas medborgarna på samma nivå som på finska. Nyland är ett område som växer kraftigt och många städer i landskapet har fler invånare än hela mindre landskap. Det är därför viktigt att höra alla de nyländska kommunerna i den fortsatta beredningen. Flera kommuner ordnar och producerar högklassig vård och det ska de få göra även i fortsättningen, säger Rehn-Kivi.

Rehn-Kivi betonar att det behövs samarbete över kommungränserna för att förbättra de tjänster som inte fungerar på svenska i dagens läge, som tex. barnpsykiatri och missbrukartjänster, samt garantera vård och svenskspråkiga tjänster för personer med funktionsnedsättning.

- Jag hoppas på ett positivt resultat för Nylands särlösning. En fungerande närservice och kvalitativ vård är ändå viktigare än strukturerna, säger Rehn-Kivi.
Veronica Rehn-Kivi

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55