Österbotten på kartan

01.06.2019 kl. 08:03
Tiden efter riksdagsvalet har på många sätt varit väldigt innehållsrik och intressant.

I flera olika roller har jag besökt riksdagen tidigare men visst, det var en fin och minnesvärd känsla att för första gången i sitt liv gå upp efter trapporna till riksdagen tisdagen efter påsk i rollen som nybliven riksdagsledamot. Tack för förtroendet.

Inledningsvis var det mycket praktiskt på agendan. Så mycket konkret politiskt arbete har det ändå inte ännu varit i riksdagshuset. Den mesta tiden har jag och mina kollegor i SFP tillbringat i Ständerhuset på regeringsförhandlingarna.

I samband med riksdagsvalet konstaterade jag i ett par sammanhang att Österbotten var det landskapet som Sipiläs regering glömde. I flera frågor har vi kunnat känna av det, bland annat sjukhusfrågan och riksväg 8.

I dagarna får Finland sin nästa regering. Vi i Sfp är nöjda över att vi är med i förhandlingarna. Vi vill vara med och påverka - det här ett av de viktigaste och mest konkreta sätten att påverka.

Förhandlingarna har förlöpt i god anda och det är viktigt för att skapa förtroende för de kommande fyra åren. Politik är ett lagspel och ibland gäller att kunna fatta kompromisser för att föra landet framåt. Varje parti har sina mål och hjärtefrågor.

Efter att förhandlingarna är klara och regeringsprogrammet är klart, tar partierna ställning om de är beredda att fullfölja programmet.

Vi, fem partiers representanter, har suttit i 19 olika grupper och funderat vad som är viktigt inom varje sektor. Själv har jag suttit i gruppen som funderat på infrastrukturfrågor.

Österbotten har varit mycket väl representerat i Ständerhuset. 14 kustösterbottningar deltog denna gång. Det har nog aldrig förut hörts så mycket österbottnisk dialekt i det anrika Ständerhuset som under de senaste veckorna. Räidit!

Mitt under pågående förhandlingarna hölls EU-valet. SFP lyckades, trots att galluparna förutspådde annat, behålla sitt mandat i Europaparlamentet. Det är otroligt viktigt. Vi österbottningar visade verkligen att vi vet vikten av att ha en egen representant i Bryssel. I medeltal var röstningsaktiviteten kring 10 procent högre än i de övriga kommunerna i valkretsen.

SFPs och Nils Torvalds arbete uppskattas stort i Bryssel. Ett kvitto på det är att Torvalds tog hela 68 procent av de angivna rösterna i Korsnäs, 50 procent i Malax, 46,5 procent i Vörå, 42 procent i Nykarleby och 40 procent i Korsholm. Hans koppling och kunskap om Österbotten är stark.  

Bra även att SDPs Miapetra Kumpula-Natri fick förnyat förtroende. Hon har funnits med i spekulationerna om att bli EU-kommissionär. Valet lär ske mellan henne eller Jutta Urpilainen, vilket är otroligt bra med österbottniska ögon sett.

Som sann idrottsvän kan jag inte låta bli att nämna om det fantastiska VM-guldet i ishockey. Också här hade vi österbottningar en roll i och med att andra tränare Mikko Manner och backen Miika Koivisto, med förflutet i Sport, samt Sportspelare Joel Kiviranta ingick i guldlaget.

Nu är Österbotten verkligen på kartan.

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00