Österbotten på kartan

01.06.2019 kl. 08:03
Tiden efter riksdagsvalet har på många sätt varit väldigt innehållsrik och intressant.

I flera olika roller har jag besökt riksdagen tidigare men visst, det var en fin och minnesvärd känsla att för första gången i sitt liv gå upp efter trapporna till riksdagen tisdagen efter påsk i rollen som nybliven riksdagsledamot. Tack för förtroendet.

Inledningsvis var det mycket praktiskt på agendan. Så mycket konkret politiskt arbete har det ändå inte ännu varit i riksdagshuset. Den mesta tiden har jag och mina kollegor i SFP tillbringat i Ständerhuset på regeringsförhandlingarna.

I samband med riksdagsvalet konstaterade jag i ett par sammanhang att Österbotten var det landskapet som Sipiläs regering glömde. I flera frågor har vi kunnat känna av det, bland annat sjukhusfrågan och riksväg 8.

I dagarna får Finland sin nästa regering. Vi i Sfp är nöjda över att vi är med i förhandlingarna. Vi vill vara med och påverka - det här ett av de viktigaste och mest konkreta sätten att påverka.

Förhandlingarna har förlöpt i god anda och det är viktigt för att skapa förtroende för de kommande fyra åren. Politik är ett lagspel och ibland gäller att kunna fatta kompromisser för att föra landet framåt. Varje parti har sina mål och hjärtefrågor.

Efter att förhandlingarna är klara och regeringsprogrammet är klart, tar partierna ställning om de är beredda att fullfölja programmet.

Vi, fem partiers representanter, har suttit i 19 olika grupper och funderat vad som är viktigt inom varje sektor. Själv har jag suttit i gruppen som funderat på infrastrukturfrågor.

Österbotten har varit mycket väl representerat i Ständerhuset. 14 kustösterbottningar deltog denna gång. Det har nog aldrig förut hörts så mycket österbottnisk dialekt i det anrika Ständerhuset som under de senaste veckorna. Räidit!

Mitt under pågående förhandlingarna hölls EU-valet. SFP lyckades, trots att galluparna förutspådde annat, behålla sitt mandat i Europaparlamentet. Det är otroligt viktigt. Vi österbottningar visade verkligen att vi vet vikten av att ha en egen representant i Bryssel. I medeltal var röstningsaktiviteten kring 10 procent högre än i de övriga kommunerna i valkretsen.

SFPs och Nils Torvalds arbete uppskattas stort i Bryssel. Ett kvitto på det är att Torvalds tog hela 68 procent av de angivna rösterna i Korsnäs, 50 procent i Malax, 46,5 procent i Vörå, 42 procent i Nykarleby och 40 procent i Korsholm. Hans koppling och kunskap om Österbotten är stark.  

Bra även att SDPs Miapetra Kumpula-Natri fick förnyat förtroende. Hon har funnits med i spekulationerna om att bli EU-kommissionär. Valet lär ske mellan henne eller Jutta Urpilainen, vilket är otroligt bra med österbottniska ögon sett.

Som sann idrottsvän kan jag inte låta bli att nämna om det fantastiska VM-guldet i ishockey. Också här hade vi österbottningar en roll i och med att andra tränare Mikko Manner och backen Miika Koivisto, med förflutet i Sport, samt Sportspelare Joel Kiviranta ingick i guldlaget.

Nu är Österbotten verkligen på kartan.

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35