När dörrar öppnas

29.05.2019 kl. 13:48
Dagen då jag för första gången gick upp för trapporna till riksdagshuset som nybliven riksdagsledamot är något som jag alltid kommer att bära med mig.

Trots att jag gått upp för trapporna många gånger tidigare, var det här något alldeles speciellt. Jag var inte där som gäst eller som besökare. Jag var där som en av Finlands 200 riksdagsledamöter och det kändes både mäktigt, spännande och lite overkligt. Då jag med förväntansfulla steg hade gått upp för alla trapporna stod säkerhetsvakterna på rad och hälsade oss välkomna. I handen hade de en sammanställning med riksdagsledamöternas bild, namn och valkrets. Vaktens snabba blick på pappren gav upphov till en vänlig nick och ett stort leende. Han öppnade dörren och jag steg in. En ny värld hade öppnat sig.

 

Under dagarna som följde märkte jag att mitt nya uppdrag förde med sig en hel del nya möjligheter, upplevelser och erfarenheter. Det var många nya dörrar som öppnade sig. Det var dörren till svenska riksdagsgruppens grupprum, dörren till mitt nya arbetsrum och framför allt dörren till plenisalen. Detta välkända och högtidliga utrymme där det fattas beslut om Finlands framtid. Rummet dit få har tillträde men alla känner till. Rummet i hjärtat av riksdagshuset.

Då SFP fick inbjudan till regeringsförhandlingarna öppnades också dörrarna till Ständerhuset. Det är nu bakom dessa stora och tunga dörrar som vi i tre veckors tid har suttit och förhandlat om hur vi vill att framtiden ska se ut. Från tidig morgon till sen kväll har vi suttit och jobbat med att hitta skrivningar som passar fem olika partier. Det är inte alltid lätt, men det går. Också här har dörrar både öppnats och stängts.

 

 

På lördag är det en stor dag för många unga finländare. Terminen och skolåret är slut och det är dags för skolavslutning. För många innebär det att det är dags för den efterlängtade studentmössan eller examensbetyget. Dagen är en milstolpe i livet. Det är nu ni ska glädjas och fira de prestationer som ni åstadkommit under de senaste åren. Era val, framför allt era medgångar men också era motgångar har lett till att ni står där ni står. Framför er har ni en ny värld med många nya  möjligheter. En värld med både öppna och stängda dörrar. En del av er kommer att ha väldigt klart för er vilken väg ni vill gå. Andra följer strömmen och en tredje hittar egna stigar. Ibland kommer ni att få vända om, ibland kanske det går bättre än ni tänkt er och någon gång kan det innebära att man måste ta en helt ny riktning. Huvudsaken är att ni alla fattar era egna beslut och att ni gör det som känns rätt. 

 

 

Man kan aldrig på förhand veta hur framtiden kommer att se ut och vilka dörrar som öppnar sig. Det gäller bara att se möjligheterna i varje nytt vägval. Det är så man kommer framåt, det är så man kommer vidare. Ibland går det inte som man tänkt sig, ibland går det precis så som man hoppats och ibland händer det saker som förändrar allt. Allt kan hända då en ny dörr öppnar sig.

Sandra Bergqvist

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30