Riksdagen hade haft möjligheten att rädda Vasa

15.03.2019 kl. 13:39
Riksdagen röstade om ärendet idag med resultatet 92-91, 16 borta.

Medborgarinitiativet om att ge Vasa sjukhus omfattande dygnet runt jour har varit på agendan i riksdagen hela veckan. Ärendet togs upp på tisdagen i social- och hälsovårdsutskottet på riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivisinitiativ.

– Jag har insett hur viktigt ett medborgarinitiativ är som ett demokratiskt redskap i vårt land. Trots att jag inte sörjde över att sote-skeppet sjönk var det viktigt att rädda initiativet om Vasa centralsjukhus från vraket så att också det skulle hinna få en saklig behandling och ett beslut före riksdagsperiodens slut, säger Rehn-Kivi.

Riksdagen röstade om ärendet idag med resultatet 92-91, 16 borta.

– Idag är jag otroligt besviken över beskedet. Att röstningen avgjordes med minsta möjliga marginal visar å ena sidan på det breda stöd frågan fått, å andra sidan visar det hur nära vi var, säger Rehn-Kivi.

–  Den lediga atmosfär som kunnat anas i riksdagen efter regeringens fall har gjort att ledamöterna inte varit bundna vid tidigare gruppbeslut och att de istället hade kunnat använda sitt eget sunda förnuft. Detta hade gjort det möjligt för oss att godkänna förslaget och trygga de medborgerliga rättigheter som hundratusentals svenskspråkiga österbottningar har, säger Rehn-Kivi.

– Dagens omröstning visar att en enskild ledamot och ett enskilt parti kan driva igenom viktiga ärenden. Att ärendet fått sin början från ett medborgainitiativ är också viktigt för demokratin och är ett tecken på medborgarnas reella påverkningsmöjligheter. Vasa sjukhus har varit en hjärtefråga för Sfp och det är otroligt ledsamt att vårt hårda arbete ändå resulterade i ett negativt besked, säger Rehn-Kivi.

– Frågan om huruvida Vasa centralsjukhus ska få omfattande dygnet runt jour är ändå inte ännu helt slutförd utan nästa regering ska ännu se över frågan, vilket kan ses som en positiv signal, mitt i besvikelsen. I den regeringen är det viktigt att Sfp sitter med, säger Rehn-Kivi

Veronica Rehn-Kivi

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55