Vasa förlorade, men frågan lever

13.03.2019 kl. 14:15
Hela oppositionen stödde Rehn-Kivis förslag, men regeringsmajoriteten i utskottet var inte beredd att avgöra frågan nu.

Medborgarinitiativet om att ge fullskalig jour för Vasa centralsjukhus förlorade 10 mot 7 i riksdagens social- och hälsovårdsutskott. Det var SFP-ledamoten Veronica Rehn-Kivi som föreslog understödd av Blå framtids Veli-Matti Saarakkala att initiativet skulle godkännas.

Hela oppositionen stödde Rehn-Kivis förslag, men regeringsmajoriteten i utskottet var inte beredd att avgöra frågan nu.
 

– Här ser man vem som på riktigt stöder fulljouren för Vasa. Det är åtminstone inte Samlingspartiet och inte Centern. Jag är särskilt förvånad att Centerns Pekka Puska, som skulle ha haft möjlighet att avgöra frågan nu, valde att inte göra det, kommenterar Rehn-Kivi efter mötet.
 

Hon är besviken på resultatet, men ser det ändå som värdefullt att utskottet enats om ett uttalande som förpliktar nästa regering att återkomma till frågan. Det betänkande utskottet godkänner i morgon föreslår alltså att medborgarinitiativet förfaller, men på förslag av Puska bifogas till betänkandet ett uttalande om att nästa regering ska ta itu med frågan.
 

– Viktigt nu är att detta uttalande som spikas av utskottet i morgon är tydligt när det gäller Vasa. Här kan vi hänvisa till grundlagsutskottets klara utlåtande. Det är helt klart att hundratusen svenskspråkiga i Österbotten ska ha specialistvård på svenska, säger Rehn-Kivi.

Veronica Rehn-Kivi

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55