Äldreomsorgen måste förbättras nu!

21.02.2019 kl. 14:53
Social- och hälsovårdsutskottet har imorse fått en ingående rapport om den rådande situationen inom åldringsvården. Oppositionen hade bett om att få denna information för att ha samma material och kännedom som regeringspartierna om denna akuta fråga.

På plats var familje- och omsorgsminister Saarikko och ledande tjänstemän från både Valvira, regionförvaltningen, polisen och vårdbranschens fackförbund. Det vi fick höra berättar om otroligt allvarliga brister i framför allt de stora privata vårdbolagens verksamhet, konstaterar utskottets medlem Veronica Rehn-Kivi.

- Jag blir sällan så nedstämd som jag blev idag. Problemet med vanvård är utbrett och anmälningarna som gjorts till regionförvaltningen har under ett år ökat med 134%. Det är alltså inte fråga om försummelser på endast några få äldreboenden. Vissa bolags vinstpolitik har styrt all deras verksamhet. En för liten personalstyrka har varit ett medvetet val och därför har klienterna inte kunnat få den vård eller den uppmärksamhet de behövt. Det är både skamligt och bedrövligt, säger Rehn-Kivi.

Ministern berättade att arbetet med att göra förbättringar och ändra direktiven har påbörjats. De sakkunniga förde tydligt fram att det inte räcker med en rekommendation om personaldimensioneringen, utan personalens minimum måste skrivas in i lagen.

- Självkontrollen av verksamheten har inte fungerat, ansvariga närchefer har inte varit på plats, eller saknats helt, vikariesystemen har varit bristfälliga, vårdpersonalen har tvingats göra annat än vårda och åldringarna har lämnats hungriga, otvättade och sängbundna, säger Rehn-Kivi.

Problem och brister har konstaterats också i den offentliga äldreomsorgen, men inte av samma slag eller utbredning. De icke-vinstbringande privata vårdbolagens verksamhet får enligt regionförvaltningen allra minst anmälningar om brister och försummelser, vilket är glädjande.

- Efter det vi hört idag fordrar jag att personaldimensioneringens miniminivå ändras till 0,7 med omedelbar verkan. Jag är färdig att sitta på utskottsmöten dygnet runt för att få ändringen i lagen före riksdagsperioden tar slut, säger Rehn-Kivi.

Veronica Rehn-Kivi

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55