Partimätningar

11.01.2019 kl. 11:44
Enligt Yles senaste partimätning skulle stödet för SFP ha sjunkit till 2,5 procent

Med andra ord skulle vi på en månad ha tappat en tredjedel av våra väljare. Detta är helt klart inte realistiskt. Tvärtom tyder signaler från vårt fält på ett mycket starkt stöd för vår politik för tillfället. Att mätningen inte är tillförlitlig för vår del beror bland annat på att för oss starka regioner som Åboland och svenska Österbotten var underrepresenterade i mätningen. Dessutom görs intervjuerna på finska vilket kan leda till att svenskspråkiga respondenter avböjer frågorna. Även Taloustutkimus som gjort mätningen medger att de rekordlåga siffrorna beror på ett statistiskt fel som enligt dem ska åtgärdas.

Det anmärkningsvärda är att Helsingin Sanomats och Alma-medias mätningar konsekvent gett SFP ett understöd på mellan 4 och 5 procent samtidigt som YLE:s mätningar gett en variation ner till 2,5 procent. Då SFP har landets stabilaste understöd och under det här årtusendet haft ett understöd mellan 4,3 och 4,9 procent så säger det sig självt att man inte behöver vänta sig så tvära kast. Därför är det glädjande att Taloustutkimus nu tagit till sig kritiken mot felaktigheten för SFP:s del i deras mätningar.

Riksdagsvalet i april närmar sig och partierna och riksdagskandidaterna ska föra en politisk debatt, profilera sig och visa var de står i viktiga frågor. Svenska språkets ställning, jordbruket, klimatet och människorättsfrågor är självklara frågor för oss. Andra viktiga frågor som alltid ska bevakas gäller bland annat riksåttan, sjuk- och hälsovården och utbildningsfrågor. Dessa är fortsättningsvis frågor som SFP värnar om. Det är väljarna som avgör valresultatet men allt tyder på att SFP har goda chanser att göra ett bra val ifrån oss. I Österbotten har vi lyckats försäkra många starka kandidater som jag följaktligen tror att lyckas engagera våra väljare. Det finns en klar efterfrågan på den politik som SFP för.

Mina snart tolv år i riksdagen har lärt mig att när frågor som är viktiga för de svenskspråkiga i vårt land ska bevakas är kön inte speciellt lång. Den brukar bestå av SFP:s riksdagsledamöter och en handfull aktiva från de övriga partierna. Lyckas vi vinna valet nationellt, få fyra mandat från Österbotten och bli ett regeringsparti är förutsättningarna att försvara svenskan, få fulljour, klassa upp riksåttan och stärka högskolorna i Vasa stora.

Mats Nylund

Gruppanföranden

Gruppanförande om Lissabonfördraget

10.04.2008 kl. 15:10

Regeringens proposition om godkännande av Lissabonfördraget

Lissabonfördraget stärker den Europeiska unionens dimension på flera sätt; öppenheten ökar, ett verktyg för medborgarpåverkan införs, de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna får samma status som unionens grundfördrag. Fördraget ger utan vidare unionen de verktyg som behövs för att tackla existerande och kommande utmaningar. I fördraget slås fast att unionen skall bygga på de gemensamma värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna.
10.04.2008 kl. 18:30

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30