Nu får det vara slut på vanvården av våra äldre

01.02.2019 kl. 10:41
Svenska riksdagsgruppen har idag tillsammans med de andra oppositionspartierna lämnat in en interpellation om äldrevården. Riksdagsledamot och medlem i social- och hälsovårdsutskottet Veronica Rehn-Kivi ställer sig starkt bakom interpellationen.

- De senaste dagarnas nyheter om den bristfälliga äldrevården är tyvärr bara ett krus på ytan. Dagens åldringspolitik bygger på att stöda de äldre att få bo kvar hemma så länge som möjligt. Tanken är god, men tyvärr är det alltför många åldringar som trots hemvård och olika stödtjänster känner sig som fångar i sitt eget hem, otrygga och ensamma. Då ska de ha rätt att flytta till ett boende, där personalresurserna är tillräckliga, kvalitetskriterierna uppfylls och miljön är trivsam. Övervakningen av verksamheten kan inte basera sig på enbart självövervakning. De äldre ska inte hamna ur askan i elden, säger Rehn-Kivi. 

 
Finland ligger långt efter de övriga nordiska länderna i fråga om satsningar och resurser på äldreomsorgen. I Finland satsar man 1,6 procent av BNP på äldrevården. Motsvarande siffra i Sverige är 2.2. Familje- och omsorgsminister Saarikko har betonat, att en stor del av svårigheterna med köptjänsterna beror på kommunernas dåliga upphandlingskunnande och anser att de nya landskapen blir räddningen. Veronica Rehn-Kivi är inte övertygad.

- Varifrån ska alla de experter på upphandling och övervakning plötsligt dyka upp, om de inte finns nu och då de i och med valfriheten och en mängd nya privata aktörer behövs i ett betydligt större antal. Nu krävs det ordentliga resurser så att vi kan säkerställa ett tryggt och mänskovärdigt liv för våra åldringar och så att vi kommer upp till en nordisk standard i äldrevården, säger Rehn-Kivi.

 
Veronica Rehn-Kivi

Gruppanföranden

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00