HPV-vaccinet kan snart erbjudas åt både flickor och pojkar

24.01.2019 kl. 11:47
Institutet för hälsa och välfärd, THL har nyss skickat nya rekommendationer till social- och hälsovårdsministeriet om att ge HPV-vaccin även till pojkar.

HPV-vaccinet som skyddar mot papillomviruset som förorsakar bland annat livmoderhalscancer och strup- och muncancer ges redan nu åt flickor, som en del av det nationella vaccinationsprogrammet. Riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi gläds åt de nya rekommendationerna som hon talat för redan länge.


- Vaccinet är ett viktigt och effektivt sätt att motverka de sjukdomar som papillomviruset förorsakar. Med att vaccinera också pojkar kan vi öka skyddet avsevärt, säger Rehn-Kivi, som även fungerar som ordförande för riksdagens vaccinationsgrupp.

Rehn-Kivi tog upp ärendet första gången för ett år sedan i samband med den första internationella HPV-dagen den 4.3.2018. Enligt det nationella vaccinationsregistret som upprätthålls av Institutet för hälsa och välfärd är HPV-vaccinets täckningsgrad hos flickor i Finland under 80 procent. I vaccinationstäckningen finns dessutom märkbara regionala skillnader. Vaccinationstäckningen borde vara tillräckligt hög för att man ska kunna bli av med viruset helt och hållet. I Finland har det redan i tiotals år jobbats exemplariskt med bekämpning av sjukdomar förorsakade av papillomviruset bl.a. med hjälp av screening för att hitta tidiga stadier av livmoderhalscancer.

- Vaccin, screening och hälsosamma levnadsvanor är de viktigaste sätten att bekämpa livmoderhalscancer. Jag är mycket glad över de nya rekommendationerna och hoppas på att ministeriet snabbt kan ta ställning till ärendet för att förbättra skyddet för både kvinnor och män, säger Rehn-Kivi.
Veronica Rehn-Kivi

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55