Barnskyddslagtiftningen bör garantera eftervård tills man fyller 25 år

16.01.2019 kl. 17:47
Enligt den nuvarande barnskyddslagstiftningen är kommunerna skyldiga att ordna eftervård för unga som varit omhändertagna tills de fyller 21. 

- Syftet med eftervården är att underlätta ungas steg ut i samhället. Den nuvarande åldersgränsen är för låg vilket bidrar till ökad risk för utslagning, säger riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi.


Unga  som är kunder inom barnskyddet behöver ofta extra stöd när det gäller att bli självständiga och att ta steget ut i samhället och börja sina egna liv. Eftervården till unga innehåller b.la. stöd i studierna, hjälp i att få jobb samt personlig handledning i vardagen.

I dagens läge marginaliseras många unga efter att eftervården avslutats.

- Med ett fungerande barnskydd kan vi garantera alla barn och unga en lyckad start i livet. Därför måste vi se över barnskyddslagstiftningen så att unga kunde få eftervård tills de fyller 25 år. Men vi ska inte heller stirra oss blinda på de ungas myndighetsdag och tvinga dem flytta till eget, om de av nån orsak ännu vill bo kvar i fosterhemmet. På så sätt kunde vi bättre se till att dessa unga kan börja sina vuxna liv som självständiga och  starka individer, säger riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi.

 
Veronica Rehn-Kivi

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00