Regeringen lovar se på möjligheten till periodisering av inkomster från stormfälld skog i stormen Alfridas spår.

10.01.2019 kl. 17:44
Ålands riksdagsledamot Mats Löfström lyfte idag upp stormen Alfridas skador på Åland under riksdagens direktsända frågetimme där hela regeringen är på plats samtidigt.

Löfström föreslog möjligheten för skogsägare att få periodisera den inkomst man får av den stormfällda skogen så att man inte drabbas dubbelt, först av stormen och sedan av beskattningen.

 

- Finansminister Petteri Orpo lovade, på regeringens vägnar, att man noggrant ska titta på saken och det förslag om periodisering jag förde fram, säger Mats Löfström.

 

I en sådan modell skulle inkomsten, utan att skatt tas ut, kunna sparas för att användas till plantering, röjning och skogsarbete under kommande år, något som innebär kostnader. Det kommer sannolikt ta många år innan nästa avverkning för många skogsägare kan göras normalt.

 

- Det är så klart inget löfte att det blir så här, men det är så bra vi kan få det just i nuläget. Regeringen har nu lovat att noggrant se på den här möjligheten, vilket gläder mig, säger Löfström.

 

Löfström kommer följa upp saken inom kort i ett separat möte med jord- och skogsbruksminister Jari Leppä, samt i uppföljande diskussioner med finansminister Orpo.

 

Jord- och skogsbruksminister Leppä var också närvarande vid dagens frågetimme, men Orpo besvarade Löfströms fråga eftersom det gällde beskattning.

 

Mats Löfström

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55