Nästa regeringen behöver ministrar som bryr sig om svenskan

06.11.2018 kl. 09:15

 

Svenska folkpartiets ordförande och riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson ogillar starkt kulturminister Sampo Terhos inställning till svenska språket i landet.

- Minister Terhos nonchalans gentemot det svenska språket gör mig oerhört ledsen. Det är helt oacceptabelt att landets kulturminister öppet förbiser behovet av att stärka såväl finskan som svenskan i vårt land. Nästa regering behöver ministrar som bryr sig om landets bägge nationalspråk, slår Henriksson fast.

Kulturminister Sampo Terho kommenterade (HS 26.10) ett ställningstagande av nämnden för finska språket vid Institutet för de inhemska språken, där de lyfter upp sin oro över både finska och svenska språkets ställning i Finland. Som före detta ordförande för Finskhetsförbundet oroar sig dock inte Terho för det svenska språket, så länge som Finland följer grundlagen.

- Terho talar om att allt handlar om attityder då det gäller att stärka finskan. Hur är det egentligen med vår kulturministers egen attityd då det gäller svenskan, frågar SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson.

Under tidigare justitieminister Anna-Maja Henrikssons ledning godkände statsrådet landets första nationalspråksstrategi 2013. Nu vill Terho göra upp ett eget språkpolitiskt program.

- Är vår kulturminister månne inte medveten om att vi redan har en nationalspråksstrategi, frågar Henriksson.

- Ett gediget arbete har redan gjorts av regeringen Katainen. Nu gäller det att fortsätta utveckla nationalspråksstrategin och uppdatera den såväl gällande svenskan som finskan, säger Henriksson.

Svenska dagen som idag 6.11 firas runt om i landet är en dag då vi tillsammans firar svenska språket och tvåspråkigheten i Finland. Svenska språket och tvåspråkigheten har varit och är än idag en framgångsfaktor för Finland. Men servicen på svenska är inom flera områden bristfällig. Många svenskspråkiga får inte i praktiken t.ex. äldrevård på svenska.

- Jag hoppas Sampo Terho som Finlands kulturminister sätter landets bästa framom sin egen agenda. Som kulturminister ska man kunna verka för hela befolkningen, avslutar Henriksson
Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55