Det måste utbildas fler svenskspråkiga studiehandledare – men nya gymnasielagen är annars bra

01.06.2018 kl. 13:06
De största utmaningarna hänför sig till den otillräckliga finansieringen och tillgången till behöriga svenskspråkiga studiehandledare.

Riksdagens kulturutskott godkände idag betänkandet om den nya gymnasielagen.

 

- Lagen innehåller mycket gott såsom rätten till studiehandledning och specialundervisning, vilket inte sker en dag för tidigt, säger Mikaela Nylander som är medlem i riksdagens kulturutskott.  

 

Ämnesöverskridande studiehelheter motsvarar också dagens behov av mångsidigt kunnande där man greppar större helheter. 

 

- Ett utvidgat samarbete med högskolorna ingår i lagen, vilket är bra. Men det här får inte leda till att gymnasier som inte befinner sig i närheten av högskolor inte upplevs som attraktiva på grund av sitt läge, påtalar Nylander.  

 

- De största utmaningarna hänför sig till den otillräckliga finansieringen och tillgången till behöriga svenskspråkiga studiehandledare. Redan nu har vi problem med alltför få behöriga studiehandledare på svenskt håll. Ingen utbildning har skett på flera år och behovet av utbildade studiehandledare måste nu tas på allvar, säger Nylander.

 

Mikaela Nylander

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00