Lämna rådgivningstjänsterna utanför valfriheten!

16.05.2018 kl. 15:51
Den finländska barn- och mödrarådgivningen når i dag 99 procent av familjerna. Systemet hör till de mest utvecklade och jämlikaste rådgivningstjänsterna i världen.

Hälsogranskningarna, den bekanta hälsovårdaren och den trygghet de medför hör till det bästa vi kan erbjuda våra barnfamiljer. Systemet gör det möjligt att i ett tidigt skede märka problem och att ge familjerna det stöd de behöver. Den mekanismen hotas nu av vårdreformen.

 

− Den förslagna modellen, där rådgivningstjänsterna omfattas av valfriheten, skulle skrota den välfungerande modell vi har i dag. Eftersom över 15 år gamla barn får välja sin egen producent skulle familjemedlemmar i fortsättningen inte nödvändigtvis vara kunder hos samma vårdcentral, vilket skulle göra det svårt att följa upp barn som far illa i familjer med stora problem, säger riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi.

 

Rehn-Kivi oroar sig över att privata aktörer undviker tals svåra och nödvändiga samtalsämnen, i rädsla för att föräldrarna avbryter tjänsteförhållandet.

 

− Barnets rätt till förebyggande familjearbete och tillräckliga stödåtgärder måste garanteras. Likaså måste vi även i fortsättningen se till att rådgivningstjänsterna finns så nära familjerna som möjligt, i alla kommuner och inte bara på landskapsnivå och att också de språkliga rättigheterna är tryggade. Det är ofattbart att regeringen vill äventyra rådgivningssystemet.

 

– All lagstiftning som har med barnskydd att göra måste förberedas noggrant. Nödvändigt skulle också vara att göra en ordentlig barnkonsekvensbedömning. Det har regeringen inte gjort, säger Rehn-Kivi.

Veronica Rehn-Kivi

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55