Löfström trycker på för egen åländsk EU parlamentsplats

04.03.2018 kl. 09:44
Ålands riksdagsledamot Mats Löfström tryckte på för egen åländsk EU parlamentsplats då den kommande platsfördelningen i Europaparlamentet efter Brexit berördes i riksdagens stora utskott i veckan.

På onsdagen hörde utskottet statsminister Juha Sipilä som rapporterade från senaste EU toppmötet i Bryssel. I fredags diskuterades i utskottet Finlands inställning till de institutionella ärendena i EU, inklusive platsfördelningen i Europaparlamentet.

 

Regeringens inställning har hittills, antagligen på grund av Blå Framtids EU-kritiska inställning, varit att man inte vill att de platser som frigörs efter Brexit ska omfördelas. Löfström har dock, tillsammans med flera andra ledamöter i riksdagen, aktivt tryckt på för en ändring av den linjen. Nu finns tecken på att regeringen mjuknat i frågan eftersom man konstaterat att Finland inte kommer tacka nej till en extra EU-parlamentsplats ifall man blir tilldelad en.

 

- Jag är ganska säker på att Finland kommer få en extra plats i Europaparlamentet eftersom en majoritet av medlemsländerna är för att en del av de platser som frigörs av Brexit ska omfördelas. Europaparlamentets förslag skulle ge Finland en extra plats och det förslaget har rätt så brett stöd bland medlemsländerna. Jag tycker själv förslaget är balanserat och har uppmanat regeringen att stöda det, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.

 

I stora utskottet lyfta Löfström upp att Ålands självstyrelse inte blivit kompenserat på samma sätt som övriga landet efter EU-medlemskapet. Eftersom lagtinget, på samma sätt som riksdagen, gett ifrån sig makt till Europaparlamentet borde Åland få en egen EU-parlamentsplats. Löfström lyfte också i utskottet upp jämförbara exempel på autonoma regioner som har eller har haft en egen plats i Europaparlamentet. Grönland utgjorde en egen valkrets i Danmarks EU-val tills att Grönland lämnade EU. Den autonoma tysktalande regionen i Belgien, med 70 000 invånare, har också en egen EU-parlamentsplats.

 

- En extra finländsk plats i Europaparlamentet borde användas för att förstärka Ålands, Finlands enda autonoma regions, direkta EU-inflytande. Ålands åsikt i frågan är inte oklar för någon i riksdagen, säger Löfström.

 

- Jag har haft konstruktiva diskussioner med statsminister Juha Sipilä i frågan både före och efter han reste till EU-toppmötet där platsfördelningen diskuterades. Jag är också tacksam för att han själv lyft frågan i media. Även om han inte gett andra löften än att betonat att det är viktigt att Åland hörs i frågan är det ändå principiellt mycket viktigt för frågans kommande behandling. Jag har också haft flera mycket konstruktiva möten med Ålandsminister Anne Berner och utrikesutskottets ordförande Matti Vanhanen i frågan. Arbetet fortsätter på alla fronter, säger Mats Löfström.

Mats Löfström

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om pensionärernas ställning

Gruppanförande, Anna-Maja Henriksson, Svenska riksdagsgruppen
21.10.2015 kl. 15:36

Aktualitetsdebatt om utrikespolitiken

Gruppanförande tisdag 20.10 2015 hållet av ledamot Stefan Wallin
20.10.2015 kl. 15:00

Anförande i debatten om statsministerns upplysning om spetsprojekten 7.10.2015

Riksdagsgruppens ordförande Anna-Maja Henriksson
07.10.2015 kl. 15:00

Statsrådets meddelande om åtgärder för att förbättra kostnadskonkurrenskraften 30.9.2015

Gruppanförande 30.9 2015 av Carl Haglund
30.09.2015 kl. 10:57

Statsbudgetens remissdebatt 29.9

Gruppanförandet framfördes av riksdagsman Joakim Strand
29.09.2015 kl. 13:11

Interpellationsdebatten om utbildning 22.9.2015

Gruppanförande hållet av riksdagsledamot Mikaela Nylander
22.09.2015 kl. 15:16

Statsministerns upplysning om planerad avreglering 24.6 2015

Gruppanförande, Anna-Maja Henriksson, Svenska riksdagsgruppen
24.06.2015 kl. 15:31