Familjeledighetsreformen och arbetet för ökad jämställdhet ska få kosta

09.02.2018 kl. 15:49
Familje- och omsorgsminister Annika Saarikko har idag meddelat att familjeledighetsreformen som regeringen försökt utarbeta har fallit. Beredningen kommer inte att fortskrida på grund av att reformen skulle kräva mer resurser. SFP:s vice ordförande och riksdagsledamot Anders Adlercreutz anser att regeringens utgångspunkt under hela beredningsprocessen har varit fel.

– En reform av familjeledigheterna behövs för att förbättra jämställdheten, sysselsättningen, familjernas situationer och för att öka smidigheten på arbetsmarknaden. Dessa är målsättningar som gynnar oss alla. En av våra största utmaningar är en för låg sysselsättningsgrad. Expertisen är enig om att den här reformen behövs för att vårt samhälle som helhet skall vara konkurrenskraftigt, säger Adlercreutz. 

 

Under sin halvtidsgranskning våren 2017 fattade regeringen beslut om att den eventuella familjeledighetsreformen skulle vara kostnadsneutral.

 

– Familjeledighetsreformen ska sikta på att vara en verklig helhetsreform för ett mer jämställt familje- och arbetsliv för alla. Regeringens inställning till reformen var från början fel. En reform av denna kaliber som medför positiv inverkan för hela samhället ska få kosta – att främja jämställdhet och sysselsättning ska kunna gå före kortsiktig kostnadsneutralitet. Jag hoppas att det sista ordet inte ännu är sagt i denna långdans och vädjar nu till regeringen – ta ert förnuft till fånga. Ni får gärna använda er av den modell vi presenterat. 

Anders Adlercreutz

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55