REGERINGENS JULKLAPP ÄR NEDSKUREN MATHJÄLP TILL DE FATTIGASTE

21.12.2017 kl. 15:16
I onsdagens budgetomröstningar beslöt regeringspartierna att skära ner stödet till de organisationer som delar ut mat till utsatta människor. Stödet skars ned med 1 miljon euro

− Det är märkligt att regeringen fyra dagar före jul beslutar att skära ner hjälpen till mest utsatta grupperna i samhället, säger riksdagsledamoten Veronica Rehn-Kivi (SFP) som sitter i riksdagens social- och hälsovårdsutskott.

Statsstödet för mathjälpen har fördelats mellan olika frivilligorganisationer. De som jobbar med mathjälpen vet att den redan från tidigare var otillräcklig.

− Redan det att vi har människor i vårt samhälle som inte har mat för dagen är en skamfläck. Men att regeringen inte vill åtgärda problemet utan förvärrar nöden är grymt, säger Rehn-Kivi.

I social- och hälsovårdsutskottet har utsatta människors situation påtalats överlag, men det verkar vara som att tala för döva öron.

− Det är typiskt för den här regeringen att den struntar i konsekvenserna av hur politiken drabbar människor. Det verkar genomsyra det mesta av det som den här regeringen företar sig.

− I ett nordiskt välfärdssamhälle kunde man tycka att folk skulle erbjudas mat för dagen. Den här regeringen har valt en annan linje och det syns.

Rehn-Kivi hoppas att finländarna ska komma ihåg de utsatta och svaga i juletid.

− Många av oss lever i överflöd och vi kan dela med oss, men samhället har ett bredare och mer systematiskt ansvar för de svagaste. Det ansvaret ska samhället inte svika.

Veronica Rehn-Kivi

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55