Tal till krigsinvaliderna på Kauniala sjukhus

06.12.2017 kl. 13:21
Tacksamheten för vad ni krigsveteraner och krigsinvalider utförde, såväl män som kvinnor, är total, sade Veronica Rehn-Kivi.

Svenska folkpartiets riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi hade på Finlands 100-årsdag äran att tala till krigsinvaliderna på Kauniala sjukhus i Grankulla.

− Tacksamheten för vad ni krigsveteraner och krigsinvalider utförde, såväl män som kvinnor, är total, sade Veronica Rehn-Kivi.

Under Finlands ödestimma, under de tyngsta åren i Finlands historia under vinter- och fortsättningskrigen, bar krigsveteranerna och krigsinvaliderna den tyngsta bördan.

− Ni kämpade mot en övermäktig fiende, ni var tvungna att ge upp ungdomens förhoppningar och till och med er hälsa och ni gav oss ett fosterland, sade Rehn-Kivi.

Hon hoppas och tror att alla finländare på republikens 100-årsdag tänker på dem med en särskild värme.

− I Finland råder en bred samstämmighet om att det internationella samfundet är viktigt för Finlands försvarsförmåga och för att värja hot mot landet. Därför utvecklas landets försvarssystem så att det inte skulle uppstå några praktiska problem för en militär allians, sade Rehn-Kivi.

Hon nämnde också många saker som Finland idag kan vara stolt över. Det handlar bland annat om den höga utbildningsnivån.

− Ett litet och smidigt Finland med välutbildade unga kan fortsätta den här framgångsberättelsen genom att modigt förnya sig, genom att konkurrera internationellt och genom att ta till sig nya idéer. Genom att isolera sig och stänga gränser klarar vi oss inte. Då stänger vi samtidigt dörren för nya möjligheter, sade Rehn-Kivi.

 En annan framgångsfaktor är jämställdheten mellan kvinnor och män. Hon betonade kvinnornas andel i samhällsbygget.

− Det funnits många starka kvinnor i vår historia, men vi får inte glömma de vanliga kvinnornas strävanden i vardagen för att bygga upp det hundraåriga Finland, sade Rehn-Kivi.

Till sist tackade hon ännu en gång krigsinvaliderna.

− Ärade krigsinvalider, jag vill rikta ett stort tack till er för de insatser och uppoffringar ni har gjort för vårt fosterland! Finland är ett bra land att leva i, sade Veronica Rehn-Kivi.

Veronica Rehn-Kivi

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse för genomförandet av integrationslagen

Finland är en del av Europeiska Unionen och en global värld där människor i större utsträckning än tidigare rör sig mellan länder och arbetsmarknader. Under de följande tio åren behöver Finland nya invandrare också av den orsaken att fler än hundratusen personer på grund av åldersstrukturen försvinner ur arbetslivet, många av dem i samhällets nyckelfunktioner.
07.10.2008 kl. 15:30

Remissdebatt om budgetförslaget 2009

Ett lands framgång beror på många saker, bland dem kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet samt naturligtvis sysselsättningen. Trots att det budgetförslag som nu presenterats inte som sådant särskilt har utgetts för att vara en sysselsättningsbudget finns det många element som stöder sysselsättning och företagande.
16.09.2008 kl. 15:45

Interpellation om tryggande av universitetens ställning och verksamhetsförutsättningar

Kompetens, företagsamhet och förnyelseförmåga utgör grunden för en ökad välfärd. Det slår regeringen Vanhanens program fast. Regeringen har i sitt program slagit fast att målsättningen för finansieringen av forskning och utveckling är att den offentliga finansieringen ska stiga till fyra procent av bruttonationalprodukten. Regeringen har även bestämt att den offentliga basfinansieringen till universiteten ska öka över hela linjen. Donationer till stöd för vetenskaplig verksamhet har dessutom redan i hög grad gjorts avdragbara i beskattningen.
21.05.2008 kl. 16:15

Responsdebatt om regeringens budgetramar för 2009-2012

Finansutskottet konstaterar att ekonomin och sysselsättningsutvecklingen i Finland varit oerhört stark och tillväxten beräknas ännu fortsätta även om tydliga tecken på avmattning nu finns. Utskottet betonar två frågor som fördunklar de ekonomiska utsikterna. Den ena är den takt varmed befolkningen nu åldras och den andra är de utmaningar klimatförändringen för med sig. Svenska riksdagsgruppen anser att det i båda dessa fall framför allt gäller att föra en ansvarsfull politik som beaktar förändringsfaktorer med ett pro-aktivt grepp. Både den pågående kommunreformprocessen och produktivitetsprogrammet är exempel på åtgärder som stöder en anpassning till morgondagens verklighet. Den klimatpolitiska redogörelsen å sin sida, som avges på hösten, ger svar på hur regeringen anser att klimatförändringen skall tacklas
20.05.2008 kl. 15:00

Gruppanförande om Lissabonfördraget

10.04.2008 kl. 15:10

Regeringens proposition om godkännande av Lissabonfördraget

Lissabonfördraget stärker den Europeiska unionens dimension på flera sätt; öppenheten ökar, ett verktyg för medborgarpåverkan införs, de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna får samma status som unionens grundfördrag. Fördraget ger utan vidare unionen de verktyg som behövs för att tackla existerande och kommande utmaningar. I fördraget slås fast att unionen skall bygga på de gemensamma värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna.
10.04.2008 kl. 18:30

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30