Adlercreutz vill ha kvalitetsmärkningar för inomhusluften på dagis och i skolor

29.11.2017 kl. 09:19

 – En förälder som ser en dekal med en glad figur på dörren till dagiset kan tryggt gå vidare till jobbet utan att fundera på om barnet utsätts för dålig inomhusluft. Kvalitetsmärkningar borde vara en självklarhet i dagens samhälle, säger riksdagsledamot Anders Adlercreutz (SFP).

Han föreslår kvalitetsmärkningar för inomhusluften för alla daghem och skolor.

 

Det är bråda tider för tillverkare av tillfälliga skol- och daghemsbyggnader. En stor del av barnen i Winellska skolan i Kyrkslätt studerar för tillfället i inhyrda baracker. I Sjundeå kommer över 75 procent av kommunens barn inom kort att gå i skola i tillfälliga utrymmen.

– Vi måste införa kvalitetsmätare i våra upphandlingar och det måste finnas mod att diskvalificera klara underpris. En annan gemensam spelregel borde vara att bygget ska vara övertäckt senast då värmeisoleringen installeras. Och underhållet ska koordineras av en person som varit med i hela processen, från planering till uppförande.

 

Adlercreutz betonar att kommunala beslutsfattare bör inse att bygg- och planeringsprocessen måste få den tid och de resurser som behövs.

– Långsamt beslutsfattande ska inte kompenseras med en försnabbad byggtidtabell, säger han.

I många städer har restauranger redan länge haft klara markeringar för genomförda hygienundersökningar på sina dörrar.

– De lokaler som våra barn tillbringar sina dagar i är inte mindre viktiga än våra kök. En konditionsgranskning ska inte vara nånting man tar till först då problemen uppdagats. Jag föreslår att vi inför en kvalitetsmärkning för byggnader som klarat inomhusluftgranskningen – en konditionsgranskning vart femte år och ett besök av en mögelhund exempelvis vartannat år.

Anders Adlercreutz

Gruppanföranden

Gruppanförande om Lissabonfördraget

10.04.2008 kl. 15:10

Regeringens proposition om godkännande av Lissabonfördraget

Lissabonfördraget stärker den Europeiska unionens dimension på flera sätt; öppenheten ökar, ett verktyg för medborgarpåverkan införs, de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna får samma status som unionens grundfördrag. Fördraget ger utan vidare unionen de verktyg som behövs för att tackla existerande och kommande utmaningar. I fördraget slås fast att unionen skall bygga på de gemensamma värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna.
10.04.2008 kl. 18:30

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30