Finskt trä brinner inte bättre en svenskt

23.09.2017 kl. 14:04
Riksdagsledamot Anders Adlercreutz anser bygglagstiftningen bör ses över

Med tanke på Finlands klimatförpliktelser och eftersom Finland på kort sikt kommer att minska på sin kolsänka i och med de ökade avverkningarna är det av största betydelse att vi i så hög grad som möjligt går in för långvariga träbaserade produkter. Träbyggnaden är sådan.

 

I riksdagens diskussion om miljöministeriets budget på fredagen tog Anders Adlercreutz (SFP) upp frågan om träbyggandet.

– När det gäller träbyggandet är det mycket vi kan göra för att göra spelplanen neutral. Det är förnuftsvidrigt att ett trä som sågas upp och byggs in i ett finskt höghus av trä antas brinna lättare än om det byggs in i en svensk träbyggnad. Det skall inte vara nödvändigt att ha både hängslen och bälten, att både skydda träet med extra lager material och kräva sprinklers, det ena skall räcka – som det gör i Sverige.

 

Miljöminister Tiilikainen har främjat träbyggandet på många sätt, säger Anders Adlercreutz.

 – Vi har tagit många steg i rätt riktning. Det är bra att vi gått mot en större materialneutralitet, för det är en klimatgärning att bygga i trä. Ett småhus i trä lagrar 30 ton koldioxid. Det som nu krävs är att vi inser att finskt trä inte brinner bättre än svenskt. 

Anders Adlercreutz

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00