Energiteknologin har enorm exportpotential

24.05.2017 kl. 12:52
Riksdagen diskuterar idag statsrådets redogörelse om nationell energi- och klimatstrategi fram till 2030

Den nationella klimat- och energistrategin innehåller konkreta åtgärder och beslut för att Finland ska nå EU:s gemensamt överenskomna energi- och klimatmål senast år 2030 och sedan gå vidare mot 2050 års mål i fråga om ett utsläppssnålt samhälle.

– Redogörelsen hör till de dokument som man i stora drag lätt kan vara överens om med regeringen. Regeringen lyfter i sin strategi upp betydelsen av och exportpotentialen för innovationer som hänger ihop med energiteknologi. De globala investeringarna kan överskrida 1 200 miljarder dollar år 2030. Alla är varmt välkomna till Vasa för att bekanta sig med hur man konkret befrämjar investeringar, energiutbildning och export. Vasaregionen står idag för två procent av befolkningen men får till stånd över 30 procent av hela landets energiteknologiexport, påpekar Strand.

– Jag är ändå lite bekymrad över att det inte förs djupare diskussioner i vårt land gällande eleffektens tillräcklighet. Nordiska energimarknaderna har elenergi mer än nog under de närmaste åren men brist på såväl reglerkraft som toppeffekt hotar. CHP-produktionens energieffektivitet är ett trumfkort i vårt nordiska kalla klimat. Vid sidan av värme produceras kontinuerligt el precis när behovet är som störst. CHP:s – dvs. kombinerade värme- och elkraftverks ställning – bör tryggas som en del av energi- och klimatstrategin. De nordiska länderna borde även i framtiden göra upp en gemensam energi- och klimatstrategi, säger Strand.

Joakim Strand

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00