Riksdagens behandling om frågan om AT-läkartjänstgöring inledd, Löfström underströk vikten av svenska AT-läkare på Åland

09.05.2017 kl. 15:28

 

Riksdagen höll under tisdagen remissdebatt om lagförslaget som möjliggör för Åland att fortsättningsvis erbjuda allmän tjänstgörande (AT) praktik för läkare som utbildat sig i Sverige. Löfström lyfte fram förslagets stora betydelse för att trygga Ålands förutsättningar att tillhandahålla tillräckliga hälso- och sjukvårdstjänster.

 

-                           I och med att systemet för legitimering av läkare har genomgått förändringar har det uppstått situationer där personer som påbörjat sin läkarutbildning i ett annat EU- eller EES-land fallit mellan stolarna. Förändringen visade, tvärtemot vad som då sades, bli väldigt problematisk för Åland, som har avtal med Uppsala universitet om att ta emot AT-läkare för att på så vis säkra tillgången till svenskspråkiga läkare, säger Löfström.

 

-                           Det är därför glädjande att problemet har lösts skyndsamt och jag tackade minister Juha Rehula och regeringen för att förslaget om lagändring beretts snabbt och nu är i riksdagen. Nu gällande lagstiftning möjliggör inte för personer som påbörjat sina läkarstudier efter 1 januari 2012 att göra yrkespraktik i Finland, vilket har medfört problem för Åland att säkerställa ett tillräckligt antal läkare fr.o.m. i sommar. Jag hoppas därför på en snabb utskottsbehandling, vilket jag också har understrukit till mina kollegor i social- och hälsovårdsutskottet, så att förslaget kan träda i kraft den 1 juni som planerat, säger Löfström.

Mats Löfström

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55