Regeringen struntar i det förebyggande arbetet

02.04.2017 kl. 13:06



Inkommande tisdag interpellerar oppositionen om social- och hälsovårdsreformen. Enligt riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi struntar regeringen totalt i det förebyggande arbetet och underskattar kommunernas viktiga roll och jobb.

Samlingspartiet kör hårt på sin valfrihetsmodell och nu kräver de att också en av de bäst fungerande förebyggande tjänsterna, rådgivningen överförs till valfriheten och därmed marknaden.

 

- I Finland kan vi vara stolta över vårt rådgivningssystem, som haft en betydelsefull inverkan på barns och familjers hälsa. Eventuella problem har kunnat upptäckas i ett tidigt skede, före svårigheterna har hopat sig. Våra främsta experter varnar nu för att privatisera rådgivningen.

Regeringen måste lyssna på dem, säger Rehn-Kivi.

 

Kommunerna ska i framtiden ansvara för det hälsofrämjande arbetet men ingen vet vad det innebär och vilka incitament det finns. Samtidigt blir skolhälsovården utanför valfriheten men rådgivningen eventuellt valbar.

De förebyggande kedjorna och tjänsterna nära kommuninvånaren splittras helt upp och sprids till olika aktörer.

 

- Nu har regeringen nog tappat den röda tråden och bygger upp ett system som ingen har kontroll över. Minister Risikko anger som orsak till valbarheten att det behövs läkare inom rådgivningen. Var är logiken, då skolhälsovårdens läkare är utanför valfriheten? Rådgivningen borde också i framtiden handhas av kommunerna som en viktig led i integrationen av

social- och hälsovården. Nu riskerar barnen helt falla mellan systemen.

Veronica Rehn-Kivi

Gruppanföranden

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00