Regeringen svek Svenskfinland och Vasa

20.12.2016 kl. 16:22
Beslutet är som en våt trasa i ansiktet på hela Svenskfinland

 

Centerns, Samlingspartiets och Sannfinländarnas ledamöter i riksdagen röstade idag ner fulljoursstatusen för Vasa Centralsjukhus. Rösterna i riksdagen föll 110 – 65. I praktiken betyder det att Vasa inte hör till de 12 sjukhus i landet som får fulljour och därmed A-klass status, samt sämre möjligheter för svenskspråkiga finländare att få vård på sitt modersmål.

- Jag är mycket besviken på att regeringen vägrat lyssna. Det fanns många argument som talade för Vasa centralsjukhus. Regeringen valde att negligera dem, för att inte tala om att de kallt ignorerat svenskspråkiga finländares rättigheter. Grundlagsutskottet konstaterade enhälligt att det bästa hade varit att såväl Vasa som Seinäjoki fått fulljour för att trygga de grundläggande språkliga rättigheterna. Det här argumentet vägde lätt för regeringen, som valde maktpolitikens väg, säger SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson.

- Beslutet är som en våt trasa i ansiktet på hela Svenskfinland. Regeringen väljer att inte värna om lösningar som vi vet att har bästa förutsättningar att fungera på såväl svenska som finska. Nu utgår vi från att regeringen håller det den sagt om att förändringarna som detta beslut för med sig kommer att bli så små som möjliga. Det kommer vi att jobba för och det jobbet har redan inletts, säger Henriksson som redan idag efter omröstningen talat med minister Orpo.

Att grundlagsutskottet aldrig fick en möjlighet att kontrollera social-och hälsovårdsutskottets formulering om hur de språkliga rättigheterna ska tryggas i Seinäjoki, har ifrågasatts av ett flertal juridiska experter. Läkare och andra sakkunniga, samt politiker över partigränserna, har också ifrågasatt det missvisande materialet som beredningen fört fram. Henriksson betonar att kampen som förts för allas lika rättigheter inte varit förgäves.

- Finländarna har nu fått upp ögonen för hur det går när beslutsfattare i regeringsposition inte vill se helheter och ta till sig all fakta, samt försöker dribbla med grundlagsprövningen. Många har redan sagt ifrån, och vi blir flera hela tiden. För Svenska Folkpartiet är rättsstatsprincipen fundamental.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35