Anna-Maja Henriksson vädjar till regeringspartierna:

11.12.2016 kl. 12:38
Det finns ännu möjlighet till en klok lösning

Regeringspartierna borde ta sitt ansvar och inse att det finns möjlighet att fatta ett klokt beslut i social- och hälsovårdsutskottet på måndag. Det säger SFP-ordförande Anna-Maja Henriksson som vädjar till Centerns, Samlingspartiets och Sannfinländarnas beslutsfattare.

 

- Det behövs stöd från regeringspartierna för att förslaget om 12+1, som garanterar att både Seinäjoki och Vasa får fulljour, ska kunna godkännas. Hela oppositionen stöder detta förslag som grundlagsutskottet entydigt bedömer att bäst förverkligar de språkliga grundrättigheterna, säger Henriksson.

Att regeringsblocket envist håller fast vid 12 områden med fulljour finner hon i detta läge oförsvarligt. Inte bara av språkliga skäl, utan också med tanke på att det har visat sig att fulljour både i Seinäjoki och Vasa inte blir dyrare. Även från Seinäjokihåll föredrar man 12+1.

- Nu handlar det om vilja.

 

Henriksson vädjar om att regeringspartierna ger saken den tid den behöver i social-och hälsovårdsutskottet. Om utskottet inte går in för 12+1-modellen bör utskottets förslag absolut skickas tillbaka till grundlagsutskottet. Då kan grundlagsutskottet kontrollera att förslaget lever upp till grundlagens krav. I en fungerande rättsstat borde detta vara en självklarhet, säger Henriksson.


- Det handlar om medborgarnas lika rätt till god vård. Patientjournaler ska kunna förstås på svenska i Seinäjoki, patienten ska kunna lita på att bli förstådd dygnet runt. Det är centralt då det gäller patientsäkerheten. Därför vore den bästa lösningen, precis som grundlagsutskottet slagit fast, att Vasa centralsjukhus får fulljour.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00