Tidningsutdelningen måste få budgetfinansiering

30.11.2016 kl. 16:00
Svenska riksdagsgruppen kräver att regeringen i förslaget till ny postlag söker en lösning som tillåter budgetfinansiering för att trygga tidningsutdelningen.

– Där det är ändamålsenligt bör man även överväga att slå samman morgonutdelning av brev och tidningar, säger riksdagsledamot Mats Nylund (SFP).

Han anser att den lönsamhetskris som dagstidningarna genomgår har fördjupats till den grad att det krävs fördomslöst nytänkande från statsmaktens sida. Då en del får sin morgontidning och andra inte får den, hamnar medborgarna i en ojämlik position.

– Vi anser att dagstidningen är nödvändig för folkbildningen. Samhällsdialogen blir allt svårare att genomföra då folk avstår från sina tidningsprenumerationer, bland annat för att utdelningen inte fungerar på mindre orter och i skärgården, säger Nylund.

 

Svenska riksdagsgruppen anser att den nya postlagen borde definiera dagstidningarna som samhällsomfattande tjänster. I dagens läge är det bara brev och mindre paket som hör till postens samhällsomfattande tjänster.

– En fungerande tidningsdistribution är en demokratifråga. Sociala medier är ett komplement, men ersätter inte dagstidningens mångsidiga allmänbildande rapportering och politiska granskande analys som är av fundamental betydelse för att våra öppna demokratiska samhällen ska fungera, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.

 

Löfström och Nylund deltog på onsdagen i Bildningsförbundets seminarium om postlagen i Helsingfors.

– Ett annat alternativ är att vi gör som i Belgien. Den belgiska modellen går ut på en koncession som auktioneras ut områdesvis och innehåller stöd via budgetmedel för de områden där tidig morgonutdelning inte lyckas med hjälp av konkurrens och marknadskrafter. Det här är det mest kostnadseffektiva sättet att trygga utdelningen, säger Löfström och Nylund.

Mats Löfström och Mats Nylund

Gruppanföranden

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00