Regeringen planerar ingen eutanasilag, då hoppas vi på medborgarinitiativet

17.11.2016 kl. 09:27
Regeringen har svarat på riksdagsledamot Stefan Wallins (SFP) skriftliga spörsmål om det starka folkliga stödet för legaliserad dödshjälp och vilka åtgärder regeringen tänker vidta för att lagstifta om eutanasi i Finland

Regeringen, genom familje- och omsorgsminister Juha Rehula, svarar att den visserligen är medveten om meborgardebatten som förs och att social- och hälsovårdsministeriet kontaktats i frågan, men att regeringen ändå inte planerar  lagstiftning om saken.

Wallins spörsmål hade undertecknats av 25 riksdagsledamöter från sex partier. Bland undertecknarna märks sex nuvarande eller tidigare partiledare, åtta tidigare ministrar och fyra av de nuvarande riksdagsgruppernas ordföranden. Wallin är inte förvånad över regeringens svar. Han anser ändå att argumentationen till stora delar var ytlig.

- Man kan inte avfärda denna fråga genom att bland annat hänvisa till påståenden  som odlas i mediadebatter och på internet i Benelux-ländena, vilket regeringen i sitt svar gör. Eutanasi är i verkligheten en fråga, som utgår från den fria människans fria, klart uttalade och upprepade vilja att i ett hopplöst läge av outhärdliga smärtor och ånge  under kontrollerade förhållanden få välja sitt eget dödsögonblick framom att tvingas lida i väntan på den oundvikliga döden eller välja att begå självmord, säger Wallin.

Han hoppas nu att det medborgarinitiativ om legaliserad dödshjälp som lanserades för en dryg vecka sedan samlar de 50.000 namnunderskrifter som behövs för att kunna tas upp till riksdagsbehandling. Namninsamlingen har avancerat bra.

- I väntan på riksdagsbehandlingen av medborgarinitiativet är det viktigt att vi lyckas föra en aktiv, saklig  och faktabaserad medborgardiskussion om vad eutanasi innebär och vad inte. Regeringens svar på mitt spörsmål liksom en del av inläggen i tidningarnas spalter visar att mörkret fortfarande är djupt. Alltför ofta misstänkliggör man motiven för dem, som understöder eutanasi. Jag hoppas att den starka medborgaropinionen för eutanasi, enligt mätningar hela 85 procent, nu tar över denna process. Också i riksdagen finns det enligt YLE:s kandidattest från 2015 klar majoritet för en lagstiftning om eutanasi, säger Wallin.

Wallins spörsmål och regeringens svar finns att läsa

här


 

Stefan Wallin

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00