Regeringen ignorerar experter och vänder sina kappor

08.11.2016 kl. 14:25
Regeringen har inte lyckats motivera varför till exempel Seinäjoki skall vara en stad med fulljourssjukhus men inte Vasa. Flera experter, bland dem Sitra och THL har ansett att Vasa borde vara ett fulljoursjukhus

SFP:s partiordförande Anna-Maja Henriksson ser den centerledda regeringens förslag till jourreform som ett slag i ansiktet för många regioner, städer och medborgare. Hon påpekar att reformen inte drivs av behovet att förbättra servicen till medborgarna, utan av en centraliseringsiver och kostnadsjakt utan like.

 

- Regeringen väljer att köra ner kretssjukhusen i landet. Orter som Brahestad, Jakobstad, Forssa och Jämsä ska inte längre få sköta ens planerad dagkirurgi. Regeringen väljer att dela in landet i 12 A landskap med rätt till centralsjukhus med omfattande dygnet runt jour och 6 B landskap utan dessa rättigheter. Var är logiken, var är rättvisan, var är omsorgen om varje mänskas lika behandling, frågar Henriksson.

 

Regeringen har inte lyckats motivera varför till exempel Seinäjoki skall vara en stad med fulljourssjukhus men inte Vasa. Flera experter, bland dem Sitra och THL har ansett att Vasa borde vara ett fulljoursjukhus.

Landskapet Österbotten är ett av de mest livskraftiga i vårt land med hygglig sysselsättning och goda framtidsutsikter också då det gäller befolkningsprognos. Resultaten på vården vid VCS har genomgående hållit hög klass.

 

- Det finns absolut inga som helst sakliga argument som skulle tala emot fulljour i Vasa. Utan att ens beakta den språkliga aspekten borde regeringen ha kommit till den slutsatsen. Men nej. Därtill väljer regeringen att ignorera Europarådets expertkommitté, som senast för några veckor sedan påtalade vikten av att säkra vårdlösningar som tryggar rätten till vård på svenska och samiska.

 

- Inför senaste riksdagsval lovade sannfinländarna att de skulle skrota jourförordningen. Då handlade det om förlossningarna och gränsen på 1000 födslar. Nu handlar det om en ren slakt av mindre sjukhus, och de sannfinländska rösterna mot jourreformen har tystnat. Också i denna fråga har Soini och hans gäng vänt kappan.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00