Ett fungerande asylsystem skulle rädda liv

14.10.2016 kl. 09:43
Riksdagens förvaltningsutskott har denna vecka bekantat sig med flyktingkrisen i Medelhavet och bland annat besökt mottagningscentralen Pozzallo på Sicilien, en av de så kallade hotspots som samlar ihop asylsökande för att sedan skicka dem vidare efter att deras uppgifter behandlats
Situationen är akut. Strömmen av asylsökande från Afrika över Medelhavet har inte avtagit. Enligt riksdagsledamot Anders Adlercreutz är pressen det här sätter på det italienska samhället uppenbar.

- Problemet på ett europeiskt plan är inte det absoluta antalet asylsökanden, utan att fördelningssystemet av dem som fått asyl inte ännu fungerar. Finland har förhållit sig avogt till obligatoriska kvoter, och kommer uppenbarligen att göra det också när EU:s migrationspaket behandlas i riksdagen. Det här är oerhört kontraproduktivt. Länder i periferin, som Finland och Italien, skulle gagnas av bindande och rättvisa mekanismer. Idag är det Italien som drabbas - i morgon kan det vara Finland, säger Adlercreutz.

På Medelhavet pågår som bäst en stor operation i vilken flera europeiska länder deltar för att hjälpa de hårt ansatta italienarna. Varje dag räddas flera båtar från en säker undergång.
Tragedierna är ändå så gott som dagliga. Förra veckan hittades 30 döda migranter ombord på en av de båtar som räddades.

- Det absurda är att möjligheten att nu rädda de flesta asylsökandena gör att människosmugglarna använder allt sämre båtar. Räddningsoperationen spelar dem i händerna, men att avsluta den är ändå inget alternativ. Vi måste hjälpa människor i nöd när vi kan. Men vi måste också aktivt stöda den demokratiska utvecklingen i Afrika samtidigt som vi skapar lagliga, säkra vägar för dem som behöver skydd att ta sig till Europa. Vi måste fortsätta patrulleringarna på Medelhavet tills vi har fått bukt på människosmugglarnas verksamhet, och har lyckats etablera ett fungerande, bindande europeiskt asylsystem.
Anders Adlercreutz

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00